Befimmo vs. Cofinimmo

Het vroegere hoofdkantoor van AXA aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde ©Lieven Van Assche

Terwijl de ene vastgoedgroep alles uit de kast moet halen om het dividend stabiel te houden, is de eeuwige rivaal goed op weg het dividend voor het eerst in vijf jaar te verhogen.

Groot nieuws bij Cofinimmo  donderdagavond: de vastgoedgroep is verlost van haar molensteen. Ze vangt 50 miljoen euro voor het voormalige hoofdkantoor van AXA in Watermaal-Bosvoorde. Dat stond sinds begin 2017 leeg en leverde dus nul inkomsten op, terwijl er jaarlijks wel kosten waren voor beveiliging en taksen. Een plan om de Amerikaanse ambassade naar de site in het groene Watermaal-Bosvoorde te verhuizen verzandde in een typisch Brussels juridisch kluwen

Meteen heeft CEO Jean-Edouard Carbonelle de jarenlange transformatie zo goed als afgerond. De groep focust nu op kantoren in hartje Brussel - vaak met ultrastabiele huurders in de Europese wijk - en zorgvastgoed, dat ook garant staat voor huurcontracten op zeer lange termijn en dus uitermate voorspelbare inkomsten. 

Carbonelle kon zelfs eerder dit jaar de aandeelhouders beloven dat er over het boekjaar 2019 een dividend van 5,60 euro komt, de eerste verhoging in vijf jaar. 

Het contrast met Befimmo  is groot. De eeuwige rivaal, die donderdag zijn halfjaarrapport in de schaduw gesteld zag door het nieuws van Cofinimmo, is ook bezig met een transformatie. Maar het bedrijf vertikt het om zoals Cofinimmo bij de start van dat proces de knip te zetten in het dividend. 

Nochtans kampt de groep onvermijdelijk met jaren leegstand, nu ze bezig is met een ambitieus project om de vroegere WTC2-toren in de Brusselse Noordwijk om te vormen tot het ZIN-project. Het logische gevolg is dat tot aan de oplevering in 2023 de site nul inkomsten en wel kosten genereert.

Dit jaar zal de courante winst - zeg maar de huurinkomsten minus de kosten - teruglopen tot 3,36 euro per aandeel. Dat is eigenlijk onvoldoende om het dividend van 3,45 euro te blijven uitkeren, maar CEO Benoit De Blieck rijdt het gat dicht door gebouwen met meerwaarden te verkopen. Die verkopen spijzen de uitkeerbare reserves, het spaarpotje waar voor het dividend uit kan geput worden. Zo leverde de verkoop van het Pavillion-gebouw in de Leopoldwijk een meerwaarde van 0,57 euro per aandeel op. 

Nog op de beleggersagenda vrijdag

  • Wall Street sloot donderdag vlak. Het opvallendste aandeel was Netflix, met een uitschuiver van 10 procent na een teleurstellend kwartaalrapport. 
  • AB InBev gooit volgens The Wall Street Journal flink wat in de ramsj, na de geflopte IPO van zijn Aziatische dochter in Hongkong. Niet alleen de Australische dochter zou de deur uit mogen als plan B om schulden af te bouwen, maar ook die in Zuid-Korea, Honduras en Guatemala. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect