Bekaert: Quid 2020?

De vestiging van Bekaert in Aalter.

Voorbeurs komt Bekaert met de cijfers over 2019. Beleggers leggen de lat voor de staaltechnologiegroep niet bijster hoog.

De verwachtingen liggen niet hoog voor Bekaert, na een opvallend sombere prognose bij de update over het derde kwartaal. Bovendien ligt de vergelijkingsbasis relatief gemakkelijk gelet op een boekjaar 2018 dat zeker in het derde kwartaal dramatisch verliep en in een 'Kerstwaarschuwing' uitmondde. 

Analisten rekenen gemiddeld op een kleine omzetstijging, tot 4,35 miljard euro. Dankzij kostenbesparingen - het bedrijf is al een tijd in herstructureringsmodus - zou de bedrijfswinst 12 procent herstellen naar 236 miljoen euro. Resultaat: een winstmarge die tegenover het dieptepunt van 4,9 procent over 2018 een beetje opveert, naar 5,4 procent.

Let wel: netto zou de winst een heel stuk lager uitkomen, op zo'n 45 miljoen euro. In november liet CEO Matthew Taylor immers weten dat er extra herstructureringslasten in de boeken komen en de groep door de tegenzittende conjunctuur voorraden moet afboeken

 Een lichtpunt zou wel komen van Bekaert-Bridon Ropes Group (BBRG), de probleemdochter die wereldmarktleider is in stalen kabels voor mijnbouw- en offshoretoepassingen. Analisten voorspellen daar een eerste winst. Vrij bescheiden weliswaar: de 15 miljoen bedrijfswinst zou zich in een marge van 3 procent vertalen. 

Het aandeel Bekaert is sinds de sombere beleggersdag halverwege november zo'n kwart in waarde gezakt, van zo'n 27 euro tot minder dan 20 euro bij de piek van de verkoopgolf vorige vrijdag. Toch vindt KBC Securities het aandeel nu per se een koopje.

Analist Wim Hoste wijst op de erg onzekere wereldeconomie in 2020, met de impact van het coronavirus als extra kopwind (China is een belangrijke markt voor Bekaert). Op dit ogenblik rekenen analisten voor 2020 bij een grosso modo stabiele omzet namelijk op een stijging van de bedrijfswinst naar 264 miljoen, wat de marge boven 6 procent zou tillen. In de huidige conjunctuur lijkt dat vrij optimistisch. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud