Beleggers angstig voor volgend Amerikaans inflatiecijfer

Een benzinestation in New York. De prijs aan de pomp is het jongste jaar fors gestegen. ©AFP

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid zal woensdag fors hogere inflatiecijfers publiceren.

De stijgende inflatievrees heeft de aandacht van de financiële markten voor inflatiecijfers sterk doen toenemen. Alle ogen zijn deze week gericht op de cijfers van april die het Amerikaanse ministerie van Arbeid woensdag om 14.30 uur publiceert.

Economen verwachten dat de Amerikaanse inflatie in april is gestegen naar 3,6 procent, het hoogste peil sinds september 2011. In maart bedroeg de inflatie 2,6 procent. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg wellicht naar 2,3 procent, tegenover 1,6 procent in maart.

De Amerikaanse inflatie stijgt boven 3 procent omdat de prijs van energie en sommige andere producten een jaar geleden erg laag was.

De verwachte, forse toename van de inflatie in april is vooral te wijten aan een lage vergelijkingsbasis. De nieuwe inflatiecijfers vergelijken de consumptieprijzen van april 2021 met die van april 2020. Een jaar geleden zakte de prijs van energieproducten naar een dieptepunt, omdat de coronacrisis de vraag naar olie deed instorten. De prijs van ruwe olie uit Texas zakte zelfs even onder nul. Ook sommige andere producten waren een jaar geleden erg goedkoop.

Centrale bank

Op het eerste gezicht is de inflatie veel hoger dan de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De Federal Reserve, die een iets andere maatstaf van inflatie hanteert dan het ministerie van Arbeid, streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Toch is de Fed voorlopig niet van plan het monetair beleid te verstrakken. Omdat de inflatie de jongste jaren doorgaans lager was dan 2 procent probeert de centrale bank de inflatie tijdelijk boven 2 procent te doen stijgen. Bovendien gelooft ze dat de inflatieopstoot tijdelijk is. De Fed verwacht dat de inflatie in 2022 terugvalt naar 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud