Beursgenoteerd dubbel geluk

©REUTERS

Bij de beursgang van Alibaba in Hong Kong hopen beleggers voor één keer dat ze de maximale prijs 'mogen' betalen.

Terwijl buiten het beursgebouw de sfeer steeds grimmiger wordt, lopen beleggers in Hongkong zich onverstoorbaar warm voor de belangrijkste beursintroductie van het jaar: die van de e-commercereus Alibaba  .

Alibaba trok vijf jaar geleden naar Wall Street en haalde daar 25 miljard dollar op, goed voor de grootste beursintroductie ooit. Ooit hoopte Saudi Aramco met zijn beursgang 100 miljard dollar op te halen, maar gelet op de, euhm, zeer matige buitenlandse interesse voor de oliereus is de kans reëel dat Alibaba zelfs als Aramco eindelijk op de beurs raakt recordhouder blijft.

Nu doet de Chinese alleswinkel zijn huzarenstukje nog eens dunnetjes over met een tweede notering in Hongkong.

Vandaag prikken de begeleiders de prijs vast. Voor retailbeleggers in Hong Kong bedraagt de maximumprijs 188 dollar per stuk. En dat is geen toeval: 8 geldt in China als een geluksgetal, 88 staat te boek als 'dubbel geluk'.

Chinezen die in een wolk van geluk naar Europa willen vliegen, weten wat hen te doen staat: vanuit Hong Kong KLM-vlucht 888 naar Amsterdam nemen. Peking trapte zijn Olympische Spelen in 2008 af op 8 augustus, klokslag acht na acht. Dat bijgeloof kun je ook te ver drijven: slimme marketeers nummerden de hoogste verdieping van een flatgebouw in hartje Hong Kong '88'. Voorwaar een prestatie voor een building dat maar 45 verdiepingen telt

O ja, net als alle lokale aandelen zal ook Alibaba op het koersenbord van Hong Kong als een nummer door het leven gaan. De beursticker? 9988. Nu alleen nog wachten op de eerste notering van het dubbel geluk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud