Bier zonder cafés

Begin mei mochten de Belgische cafés weer de deuren openen, na bijna drie maanden sluiting. ©Tim Dirven

We worden donderdag overspoeld door een stroom bedrijfsresultaten, zowel in Brussel en Europa als in de VS. Onder de Belgische resultaten gaat de meeste aandacht naar AB InBev uit.

Het bierconcern is in het tweede kwartaal wellicht midscheeps getroffen door de coronapandemie en de lockdowns in tal van markten. Het thuisblijven was misschien wel een goede gelegenheid om vaker in de familiekring van een biertje te genieten, voor bars, cafés en restaurants waren de maanden april en mei (die laatste gedeeltelijk) een regelrechte ramp. Een café zonder bier is maar niks, maar wat is bier zonder cafés?

AB InBev maakt zijn tweedekwartaalrapport om 7 uur wereldkundig. Analisten vrezen dat de biergigant over het pandemiekwartaal 23 procent lagere verkoopvolumes in een 36 procent lagere brutobedrijfswinst (ebitda) vertaald zag.

Daarmee zou AB InBev dichter aanleunen bij Heineken dan bij Carlsberg. Heineken keek tegen een halvering van de bedrijfswinst aan, door het wegvallen van de lucratieve horecaverkoop, bleek twee weken geleden. Carlsberg zag de bedrijfswinst maar met 9 procent dalen.

Vijf Bel20'ers

In Brussel staan nog meer zwaargewichten op de agenda. Liefst vijf Bel20’ers openen trouwens de boeken. Naast AB InBev gaat het om Telenet , Argenx , Cofinimmo en GBL . En dan zijn er nog Ontex , Quest for Growth en Solvac .

Elders in Europa gaat de blik vooral naar Volkswagen, Renault, Airbus, Danone, Total, ArcelorMittal, Royal Dutch Shell, AstraZeneca, Credit Suisse en Nestlé. En in de VS zijn vier FAANG-aandelen aan de beurt: Facebook, Alphabet, Amazon.com en Apple.

Bbp-cijfers

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijgen de markten ook nog bbp-cijfers te verwerken uit Duitsland en de Verenigde Staten (en eveneens uit België). Door de coronacrisis worden voor beide economische grootmachten de slechtste prestaties verwacht sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Duitse economie zou in het tweede kwartaal met 9 procent gekrompen zijn, nadat ze in het eerste kwartaal al 2,2 procent kleiner was geworden.

Het cijfer voor de VS wordt nog dramatischer: de economie zou volgens Bloomberg met 34,8 procent gekrompen zijn, na een daling van 5 procent in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud