Bijt in die Apple!

Mensen lopen voorbij een Apple-winkel in Peking. ©AFP

Er staan dinsdag heel wat bedrijfsresultaten op de agenda, met Apple als blikvanger. Toch zal de meeste aandacht gaan naar de verspreiding van het coronavirus en de mogelijke gevolgen.

Wereldwijd stonden de aandelenmarkten maandag onder druk. Ondanks drastische maatregelen slaagt China er voorlopig niet de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Peking heeft diverse steden – Wuhan en naburige centra – onder quarantaine geplaatst, verbiedt toeristische groepsreizen en heeft ook de nieuwsjaarsvakantie met drie dagen verlengd. Toch lopen het aantal besmettingen en de dodentol op.

De vrees is dat het coronavirus uitgroeit tot een wereldwijde epidemie, het openbaar leven zal verlammen en de economische groei zal doen vertragen. De Euro Stoxx 50 eindigde maandag met 2,7 procent verlies. In New York waren de verliezen wel maar half zo groot.

Door de viruszorgen raakt het overige nieuws wat ondergesneeuwd. Dinsdag staan enkele Amerikaanse macro-economische cijfers op de agenda. Vooral het consumentevertrouwen zoals gepolst door de Conference Board trekt de aandacht. Dat zou deze maand gestegen zijn van 126,5 tot 128, is de gemiddelde verwachting van economen volgens Bloomberg.

Recurrente inkomsten

Na de slotbel in New York komt het op een na waardevolste bedrijf ter wereld met zijn kwartaalrapport: Apple  . De lat ligt op Tia Hellebaut-niveau: terwijl de Californische techreus een jaar geleden nog waarschuwde voor tegenvallende verkopen, is de beurswaarde de voorbije 12 maanden met het equivalent van een JPMorgan plus een ExxonMobil gestegen. Dit niet zozeer omdat de resultaten spectaculair verbeterd zijn. Al verwacht het Wall Street-analistenheir een recordomzet van 88,45 miljard dollar, een fractie meer dan het recordkwartaal twee jaar geleden.

Maar terwijl de recordwinst eind 2017 grotendeels aan de lancering van de iPhone X te danken was, verwachten analisten nu een vlakke omzet uit de iconische smartphone. Wat Wall Street apprecieert, is dat CEO Tim Cook steeds meer inkomsten weet aan te boren uit het 'ecosysteem' van die iPhone. Dat zijn toebehoren zoals de steeds meer alomtegenwoordige 'oorstokjes' die de AirPods zijn. De omzet uit die 'wearables' - inclusief AppleWatch - zou 35 procent stijgen tot 9,85 miljard dollar. Nog indrukwekkender zijn diensten zoals Apple Pay, AppleCare en Apple TV+, waar de teller 20 procent hoger zou gaan naar meer dan 13 miljard.

Dat soort recurrente inkomsten weten beleggers méér te appreciëren dan eenmalige inkomsten uit de verkoop van hardware. Het gevolg: beleggers waarderen Apple nu tegen 26 keer de winst, tegen slechts 13 keer een jaar geleden. En dat verklaart integraal de 700 miljard dollar extra beurswaarde. Voor de rest: no pressure at all, Tim.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect