BlackRock 'n roll

Larry Fink, CEO en oprichter van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. ©JEROEN OERLEMANS

Beleggers kijken uit naar de resultaten bij 's werelds grootste vermogensbeheerder. Die beloven te swingen.

Oprichter en CEO Larry Fink begon zijn beroepscarrière als verkoper in de schoenwinkel van zijn vader. Straks mag hij naar alle waarschijnlijkheid zijn dansschoenen nog eens opblinken. BlackRock  komt voor de opening van de Amerikaanse beurs met jaarcijfers. Die beloven een mooie verbetering ten opzichte van 2018.

Toen leed de vermogensreus onder een sterke daling van de aandelenmarkten. De activa onder beheer van daalden in 2018 met 5 procent naar 5.976 miljard dollar (5.210 miljard euro). Daar zal het nu makkelijk weer overheen wippen. Eind september lag het beheerd vermogen al net onder 7.000 miljard dollar.

De forse instroom van nieuwe inlagen is voornamelijk te danken aan de megatrend richting passieve beleggingsfondsen. BlackRock is ook op het vlak van ETF's (exchange traded funds) de grootste ter wereld. In de nasleep van de financiële crisis plukte het trackerdochter iShares weg bij Barclays. Dat bleek een meesterzet. De divisie had eind 2019 voor 2.200 miljard dollar aan ETF's uitstaan. Dat is een derde van de totale ETF-markt.

Nieuwjaarsbrief

Fink gaf aan dat hij nog meer wil inzetten op duurzame trackers die de grootste groei binnen het ETF-segment optekenen. Dinsdag kwam de topman met zijn traditionele nieuwjaarsbrief. Daarin stelt hij de klimaattransitie centraal in de beleggingsstrategie van BlackRock. De beleggingsreus zal voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en mijden in toekomstige investeringen.

Eerder lag het powerhouse nog onder vuur omdat het te weinig rond duurzaamheid zou doen.  In december haalde voormalig Amerikaans vicepresident en klimaatactivist Al Gore nog uit naar grote vermogensbeheerders als Blackrock en Vanguard, omdat ze 'de vernietiging van de menselijke beschaving blijven financieren'. Gele hesjes gooiden recent nog de ruiten van een Parijse afdeling van BlackRock aan diggelen.

Vorig jaar voorspelde Fink overigens een 'melt-up' van de aandelenmarkten in zijn brief. Die voorspelling kwam uit. Ondanks de handelsoorlog, de Brexit en de hoge waarderingen, stuwde beleggerspatrones TINA (there is no alternative) aandelen stevig hoger.

Naast een flinke vinger in de pap bij veel bedrijven, heeft BlackRock met zijn beheerd vermogen van bijna 7 biljoen dollar een voorbeeldfunctie bij andere beleggers. Kleinere investeerders kunnen in navolging van de Amerikaanse investeerder ook met een klimaatbewuste strategie komen.

Dividend

De consensus verwacht dat BlackRock straks een winst van 30,98 dollar per aandeel rapporteert over het vorige boekjaar. Dat is 11 procent hoger dan de 27,83 dollar per aandeel die BlackRock eerder voorspelde. De financiële dienstverlener IHS Markit verwacht dat het dividend met dezelfde tred zal stijgen. Het voorspelt een kwartaaldividend van 3,62 dollar per aandeel. Dat is 10 procentpunt meer dan de 3,30 dollar die BlackRock nu uitbetaalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud