Brussel heeft er een wereldmarktleider bij

©kris van hamme

In een anoniem kantoor in New York wordt maandagmiddag de promotie van Euronav tot wereldmarktleider bezegeld.

Avenue of the Americas nummer 1177 in New York, iets na half vijf. Rond dat tijdstip wordt in een advocatenkantoor zo goed als zeker de in december aangekondigde fusie tussen het Amerikaanse Gener8 en het Belgische Euronav bezegeld.  Dan stemmen de aandeelhouders van Gener8 over de fusie.

Bij groen licht is de fusie rond en is Euronav - zij het nek-aan-nek met het Chinese CSET - de grootste olierederij ter wereld. De aandeelhouders van Euronav controleren dan 72 procent van de fusiegroep met 44 supertankers en 28 kleinere Suezmax-schepen, die van Gener8 de resterende 28 procent. 

Analisten tonen zich enthousiast over de fusie: 'Perfect om in te spelen op de remonte in de tankersector'. Er is maar één probleem: die remonte laat tergend lang op zich wachten, al blijft Euronav-CEO Paddy Rodgers vanaf de tweede jaarhelft beterschap beloven

Voor de rest is de agenda op de Brusselse beurs maandag vrij leeg. Beleggers kunnen wel een adempauze gebruiken, na de bewogen vrijdag: kritische analistenrapporten haalden dan zowel Bekaert als Nyrstar onderuit, terwijl Bpost weer onder de intekenprijs van 2013 gleed en sinds februari bijna gehalveerd is. 

De rest van de week belooft drukker te worden. Deze afspraken mag u rood omcirkelen:

Kondigt ECB afbouw stimulus aan?

De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt donderdag of ze vanaf oktober haar obligatieaankopen vermindert en wanneer zij die stimulus stopzet. Dat heeft hoofdeconoom Peter Praet woensdag gezegd. Praet zei dat hij er meer vertrouwen in heeft dat de inflatie zal stijgen naar de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent.’

Peter Praet en Mario Draghi, hoofdeconoom en voorzitter van de Europese Centrale Bank ©REUTERS

Hij verwees naar de solide groei, de verkrapping van de arbeidsmarkt en de snellere stijging van de lonen.Of ECB-voorzitter Mario Dra­ghi (foto) donderdag al een duidelijk plan over de afbouw van de stimulus voorstelt, is verre van  zeker. Sommige economen verwachten dat de ECB pas in juli een beslissing neemt.

Hint Fed op extra renteverhoging?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogt woensdag haar basisrente naar 1,75 à 2 procent, voorspellen economen. Omdat over die beslissing nauwelijks twijfel bestaat, kijken beleggers vooral uit naar hints van de centrale bank over haar plannen voor de komende maanden. De Fed signaleerde in maart dat ze in 2018 drie keer de rente wil verhogen. Er is speculatie dat de bestuurders zullen aangeven dat ze dit jaar vier keer de rente willen optrekken.

De speculatie over een snellere verstrakking van het monetair beleid is het gevolg van recente cijfers. De inflatie is gestegen naar de doelstelling van 2 procent nadat ze jarenlang te laag was. Bovendien is de werkloosheid gedaald naar het laagste peil sinds 1969 en versnelt de stijging van de lonen. Daardoor kan de inflatie in de komende maanden boven de doelstelling stijgen.  

Hoeveel productie heeft Sipef al verkocht?

De plantageholding Sipef roept woensdagnamiddag haar aandeelhouders samen. Traditioneel vindt de algemene vergadering plaats in de stemmige muziekzaal van kasteel Calesberg in Schoten, het landgoed van de familie Bracht, en wordt ze druk bijgewoond.

Voorzitter is tegenwoordig Luc Bertrand, de sterke man (en eveneens voorzitter) van Ackermans & van Haaren - met 30,25 procent de grootste aandeelhouder van Sipef. De aanwezige aandeelhouders mogen zich aan een stand van zaken verwachten over de palmolie- en rubberproductie en de productievolumes die al werden verkocht. Interessant is ook te vernemen hoe de verdere expansie loopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud