Chinese techbeurs ziet steile opmars gestuit

De Star Market, waarmee China een antwoord wil bieden op techbeurs Nasdaq, groeide uit tot de grootste beurs in Azië. ©CHINAFOTOPRESS/MAXPPP

In China is er donderdag en vrijdag geen beurshandel vanwege de nationale feestdag en de viering van het maanfestival. Een uitgelezen moment om terug te kijken op de beursprestaties van 's werelds jongste financiële hotspot.

Kleurrijke lantaarns zijn een belangrijk onderdeel van het midherfstfestival. ©EPA

Op 1 oktober 1949 zag de Volksrepubliek China het levenslicht. De overwinning van de Communistische Partij in de Chinese burgeroorlog resulteerde in de terugtrekking van de rivaliserende Kuomintangpartij naar Taiwan. Dit jaar valt de nationale feestdag samen met het 'midherfstfestival', zeg gerust het gindse Thanksgiving waarop Chinese families samenkomen om feest te vieren en maancakes te eten. Die traditionele gebakjes worden slechts één keer per jaar gegeten, maar wel in zulke grote hoeveelheden dat ze de prijs van eieren en palmolie tijdelijk kunnen opstuwen.

Ook op de beurs wil iedereen een stuk van de cake. De beurzen in Sjanghai en Shenzhen krijgen steeds meer coverage in het Westen, zien in toenemende mate buitenlands kapitaal instromen sinds ze in 2014 de deuren openden voor buitenlandse investeerders, en tekenden de voorbije maanden voor een lange lijst aan spraakmakende beursintroducties.

+63%
koerswinst
De Star 50 ging 63 procent hoger tussen januari en juli. Maar na de zomer bekoelde het enthousiasme.

De Chinese beurzen kregen een flinke zet van de communistische partij, die de burgers openlijk aanmoedigt in risicokapitaal te beleggen. Het beursenthousiasme is terug te zien in het zoekgedrag op internet. 'Open een beleggingsrekening' was een van de populairste zoektermen in China in het afgelopen halfjaar. Dat sentiment stuwde ook de Chinese munt renminbi hoger.

'Open een beleggersrekening' is een van de populairste zoektermen op Chinese zoekmachines.

De Star Market, het Chinese antwoord op techbeurs Nasdaq, vierde in juli zijn eerste verjaardag en bombardeerde Sjanghai tot de grootste beurs in Azië met een kapitalisatie van omgerekend 3.500 miljard euro. De Star 50, de index met de 50 grootste Chinese technologiebedrijven, overklaste vlotjes de spectaculaire klim van Nasdaq. Tenminste tot de zomer. De Star 50 won tussen januari en begin juli, toen Covid in China op zijn hoogtepunt was, 63 procent.

Daarna temperde het enthousiasme. Steeds meer indicatoren wijzen op een sterk overkochte markt en een opflakkering van de handelsoorlog met de VS zette een domper. Sinds zijn piek begin juli verloor de Star 50 15 procent, waarmee hij tijdens de zomermaanden zowat de slechtst presterende beurs ter wereld was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud