Chips en smartphones

Het logo van Samsung Electronics in Seoel ©REUTERS

Analisten denken dat bij Samsung Electronics een sterke chipverkoop in het tweede kwartaal niet opwoog tegen een zwakke smartphoneverkoop.

Samsung Electronics, ’s werelds grootste verkoper van geheugenchips en smartphones, maakt dinsdagmorgen voorlopige resultaten bekend over het tweede kwartaal. Een zeer atypische driemaandenperiode die werd gekenmerkt door lockdowns in grote delen van de wereld.

Heel veel cijfers moeten we van de Koreaanse reus niet verwachten. Wellicht blijft het beperkt tot omzet en bedrijfsresultaat, en beide zullen vermoedelijk lager uitvallen dan een jaar eerder. Volgens Refinitiv SmartEstimate zal de winst 4,5 procent dalen tot 6,3 biljoen won (4,7 miljard euro).

Geheugenchips

Dat lijkt al bij al mee te vallen. Dat Samsung het nummer één is voor geheugenchips, speelt daar een grote rol in. Tijdens de lockdowns werkten miljoen mensen van thuis en kregen tegelijk miljoenen leerlingen en studenten online les. Daarvoor zijn laptops en tablets nodig, maar ook servers. De vraag naar chips ging dan ook de hoogte in tijdens het tweede kwartaal, wat sectorgenoot Micron Technology er vorige maand al toe bracht een sterke kwartaalomzet te voorspellen. Ook de prijzen van onder meer DRAM-geheugens zaten in de lift.

Chips tekenen voor zowat de helft van de omzet bij Samsung. De rest komt hoofdzakelijk van de verkoop van smartphones. En die liep minder goed. Mensen zagen elkaar niet tijdens de lockdowns, kochten dus geen cadeautjes en letten ook goed op de kleintjes. Er waren dus minder onnodige of impulsaankopen. Volgens Hyundai Motor Securities zou Samsungs bedrijfswinst uit smartphones met 16 procent gedaald zijn in het tweede kwartaal.

Samsung maakt ook schermen, onder meer voor Apple en Huawei. Die activiteit zal volgens analisten voor het tweede kwartaal op rij verlieslatend zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud