Advertentie

Cijferweek op de Brusselse beurs

Het beursgebouw waar Euronext Brussel vroeger huisde. ©Kristof Vadino

Verschillende grote namen komen deze week met jaarrapporten. Maandagavond dient Retail Estates al aperitief.

Zowel de Amerikaanse als de Europese beurzen hebben er een goede week op zitten. Wall Street veerde zelfs zo krachtig op dat de S&P500 er zijn beste week sinds begin 2013 beleefde. In Brussel bedroeg de weekwinst 1,7 procent na forse verliezen (4,6 en 2,4%) in de voorgaande weken. Net als andere beurzen is de lange periode van relatieve rust nog even zoek.

1. Wegen turbulente markten op groei en vertrouwen?

Beleggers krijgen woensdag een eerste indicatie van de impact van de turbulente markten op de economische groei en het ondernemers- en consumentenvertrouwen in de eurozone. Economen kijken hiervoor naar de PMI-indicator, een maatstaf van groei in de privésector. Ze verwachten dat de graadmeter in februari met 0,6 punt daalt naar 58,2 . De indicator bereikte in januari het hoogste peil in 12 jaar. Economen voorspellen  ook een lager ondernemers- en consumentenvertrouwen.

2. Welke miljardenwinst realiseert KBC? 

Beleggers omcirkelen best donderdag in hun agenda. Liefst 12 Belgische bedrijven presenteren hun jaarresultaten, waaronder de Bel20-ers Galapagos, UCB en KBC. Analisten verwachten van de Vlaamse bank-verzekeraar een vette jaarwinst van 2,54 miljard euro, met aan dank aan rente-inkomsten, vergoedingen uit beheer en een terugname van slechte kredieten in Ierland. Dat blijkt uit de consensusvoorspellingen die KBC zelf verzamelt op zijn website.

Ook voor de jaren 2018-2020 verwachten analisten telkens circa 2,5 miljard euro jaarwinst. Terwijl de winst stabiel blijft, verwacht het heir wel een fluks stijgend dividend van 3,01 euro bruto over 2017 tot 4,42 euro over 2020. Als dit bewaarheid wordt - en dat is een hele grote als - stijgt het nettodividendrendement tegenover de huidige koers van 2,9 procent nu (over boekjaar 2017) tot 4,3 procent over boekjaar 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud