Cisco Systems, dé barometer van het investeringsklimaat

Cisco komt vandaag met kwartaalcijfers. ©REUTERS

De resultaten van Cisco Systems woensdag zijn een belangrijke indicator voor het investeringsklimaat bij bedrijven. Beleggers vrezen voor een vertraging in de IT-uitgaven van bedrijven.

Vandaag nabeurs komt de techreus Cisco met zijn kwartaalresultaten. Beleggers zijn wat nerveus over de blootstelling van het bedrijf aan de handelsoorlog, maar er zijn ook redenen tot optimisme.

Als grootste leverancier van netwerkapparatuur ter wereld is de techspeler erg afhankelijk van de internationale handel en het globale sentiment van investeerders. En in tijden van oplopende handelsspanningen tussen de VS en China is dat een kwetsbaarheid. Onlangs escaleerde het handelsconflict doordat de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe heffingen aankondigde op Chinese exportproducten.

Na de sluiting van de Amerikaanse beurs presenteert het bedrijf zijn laatste kwartaalcijfers voor het boekjaar 2019 dat liep tot eind juni. Analisten verwachten dat de omzet in het laatste kwartaal met 4,2 procent is gegroeid naar 13,4 miljard dollar. De EBITDA zou 7 procent hoger uitkomen op 4,8 miljard. De winst per aandeel zou ten opzichte van vorig jaar flink vooruitstomen met 16,6 procent naar 0,82 dollar.

NetApp 

Onlangs kwam IT-bedrijf NetApp met teleurstellende cijfers die het aandeel flink lager stuurden. De technologiegroep zei dat de verkopen ook voor de rest van het jaar beneden de verwachtingen zullen zijn. Dit komt volgens NetApp door de vertraging in bedrijfsuitgaven aan IT. 

Cisco daalde met 3,5 procent nadat NetApp zijn resultaten publiceerde. Dit laat zien dat beleggers bang zijn dat ook Cisco met slechte cijfers gaat komen als gevolg van deze dalende IT-uitgaven. Het aandeel ging deze maand al 7 procent lager. 

Optimisme

Maar er is ook reden tot optimisme. Volgens analist Samik Chatterjee van JPMorgan is het negatieve sentiment rond het aandeel overdreven. 

'De twee bedrijven die de meest directe concurrenten van Cisco zijn in de netwerkhardware, Arista en Juniper, hebben een sterke groei laten zien in het bedrijvensegment. Daarnaast verwacht ik dat de nieuwe producten van Cisco de macro-economische kopwinden zullen compenseren', zegt de analist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud