Dag van het rentebesluit

De Turkse centrale bank vergadert vandaag over maatregelen om de hoge inflatie terug te dringen. ©Bloomberg

Naast de Europese Centrale Bank en de Bank of England wordt vooral naar Ankara gekeken.

De Turkse centrale bank vergadert over maatregelen om de hoge inflatie terug te dringen. Ze suggereerde vorige week dat ze de rente zal verhogen.

Maar de prognoses van economen lopen ver uiteen, blijkt uit een peiling van Bloomberg. Een Turkse econoom voorspelt dat de centrale bank de rente fors optrekt van 17,75 naar 25 procent. Een andere econoom verwacht dat de beleidsrente onveranderd blijft.

President Erdogan heeft zich tot dusver altijd verzet tegen een renteverhoging. De vrije val van de lira heeft de inflatie in augustus doen stijgen naar 17,9 procent. De centrale bank streeft naar 5 procent inflatie.

In Frankfurt zal voorzitter Mario Draghi bijna zeker bevestigen dat de ECB haar obligatieaankopen vanaf oktober halveert tot 15 miljard euro per maand. De ECB publiceert ook nieuwe economische vooruitzichten.

Aangezien de ECB geen belangrijke beslissingen moet nemen, zal de vragenronde op de persconferentie wellicht vooral handelen over de actualiteit. Draghi mag vragen verwachten over de gevolgen van de turbulente groeimarkten, de handelsconflicten en het Italiaanse begrotingsbeleid voor de eurozone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect