De aandeelhoudersvergadering zonder aandeelhouder

De jaarvergadering van Ericsson in Stockholm vorige week: een paar handvol afstandelijke aandeelhouders. ©via REUTERS

De grote afwezige straks op de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize? De aandeelhouder.

De locatie - geboekt in tempore non suspecto - mag er zijn: het Muziekgebouw aan het IJ, een moderne concerttempel op een boogscheut van Centraal Station van Amsterdam. Daar worden de aandeelhouders van Ahold Delhaize  om 14 uur verwacht voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. 

Of beter: niet verwacht. Vorige week riep de holding boven supermarktketens als Albert Heijn, Delhaize, Food Lion en Stop & Shop de aandeelhouders af vooral niét af te zakken, gelet op de lockdown die ook de Nederlandse overheid heeft afgekondigd bij de mondiale pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

+1%
Groene stip in rode oceaan
Ahold Delhaize is in 2020 tot nog toe het enige aandeel in de Euro Stoxx50 dat winst kan voorleggen

Wie er per se bij wou zijn, moest tijdig een e-mail sturen met motivatie waarom hij niet op voorhand per brief zijn stem kon uitbrengen. Eerder had Ahold Delhaize al aangekondigd de gebruikelijke gemoedelijke lunch en receptie af te schaffen.

Gevolg: alleen de echte 'die-hards' zullen afzakken naar het Muziekgebouw. Nochtans had Ahold Delhaize - in 2020 tot nog toe met een plusje van 1 procent de enige stijger in de dieprode Euro Stoxx50 - aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering goed nieuws: precies door de hamsterwoede waarmee de coronacrisis gepaard gaat - en het feit dat mensen niet meer op restaurant kunnen gaan maar zelf thuis hun potje moeten koken - boomt de business. Over het eerste kwartaal steeg de omzet liefst 15 procent, ook de winstmarge verbeterde. 

CEO Frans Muller waarschuwt wel dit uitzonderlijk kwartaal niet te extrapoleren. 'De verkopen zijn tot eind maart hoger dan normaal, maar over heel 2020 is er toegenomen onzekerheid'. Muller handhaaft wel de winstprognoses voor 2020 zegt dat de vrije kasstroom nog hoger zal liggen dan de eerder aangegeven 1,5 miljard euro, omdat de coronacrisis heel wat geplande investeringen 'on hold' heeft gezet. 

Enkele uren vóór de vergadering van Ahold Delhaize, komt Tesco   - de grootste Britse kruidenier - klokslag 8 uur met de cijfers over het gebroken boekjaar tot eind februari. Toch rekenen analisten op een eerste indicatie van de omvang van de hamsterwoede op de resultaten in maart.

Voor het dividend hoeven beleggers zeker niet te vrezen: Tesco verkocht vorige maand zijn Aziatische supermarkten voor meer dan 10 miljard dollar aan een Thaise miljardair en zal zowat twee derde van die opbrengst als uitzonderlijk dividend naar de aandeelhouders laten vloeien. 

Bij de in retail gespecialiseerde vastgoedgroep Wereldhave Belgium  is de voor vandaag voorziene jaarvergadering gewoon uitgesteld tot een nog te bepalen latere datum. Dat betekent ook dat beleggers langer geduld zullen moeten oefenen op hun dividend, aangezien die uitkering formeel goedgekeurd moet worden door de aandeelhoudersvergadering. 

Nog op de beleggersagenda woensdag:

  • Wall Street zag de remonte wat stokken. Wel was er applaus voor Exxon Mobil, dat voor dit jaar liefst 10 miljard geplande investeringen schrapt. Grootste slachtoffer is de schalieolie in Texas, wat dan weer een extra portie slecht nieuws is voor Solvay
  • De Federal Reserve publiceert om 20 uur de notulen van de jongste bijeenkomsten. Die zullen waarschijnlijker interessanter zijn dan gewoonlijk, aangezien er op de bijeenkomsten uitzonderlijke beslissingen zijn genomen. Vooral de meeting van 23 maart was memorabel. Toen gaf de Fed aan indien nodig onbeperkt geld te zullen drukken, wat het startschot was voor een stevig herstel op Wall Street. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud