De Bel 20 in een spreidzit

De materialentechnologiegroep Umicore was gisteren koploper op de Bel 20. ©Umicore

Het was een bewogen dag gisteren op de Bel 20. Koploper was Umicore die na een schorsing van de handel afsloot met een winst van 8,9 procent.

De beurswaakhond FSMA legde de aandelenhandel in Umicore voor een 40-tal minuten stil. Dat gebeurde nadat het aandeel fors de lucht inging wegens de vroeger dan geplande bekendmaking van sterke winstprognosesDe materiaaltechnologiegroep maakte bekend dat het een recurrente winst voor intresten en belastingen (ebit) voor het volledige jaar tussen 510 miljoen en 550 miljoen euro verwacht. Eerder mikte het management nog op 500 miljoen.

Het persbericht met de aankondiging van de hogere prognoses moest normaal nabeurs verstuurd worden naar aanleiding van de algemene vergadering die om 17 uur startte. "Het bericht dat normaal nabeurs gepland is, is door een technisch probleem vroegtijdig uitgestuurd", aldus de woordvoerster van Umicore.

Aan de andere kant van het spectrum vonden we UCB (-6,6%) en Telenet (-5,9%). De twee stelden teleur met een tegenvallend kwartaalrapport. 

In tegenstelling tot de voorbije jaren kwam er géén prijsverhoging bij Telenet, wat zich laat voelen in de resultaten. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam lager uit dan verwacht.  Bij het biofarmabedrijf UCB is dan weer het niet duidelijk waar het in de komende jaren de groei gaat halen, na de tegenvallende onderzoeksresultaten met de potentiële blockbuster Evenity bijna exact een jaar geleden.

Gisteren kwam ook de textielgroep Sioen, wel nábeurs, met een kwartaalupdate. Sioen zag de organische omzet in het eerste kwartaal met 0,2 procent afnemen. Boosdoener is de kledij-sectie waar de verkoop met zo'n 8 procent terugviel. De omzet in de kledijdivisie viel op jaarbasis fors terug omdat de groep in het eerste kwartaal van 2017 een aantal overheidscontracten binnenreef die ze dit jaar niet kon verderzetten.

De omzetgroei ligt een stuk onder de analistenverwachting bij KBC Securities die over 2018 een organische groei voorspelt van 3,8 procent. Vandaag houdt Sioen de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. We houden u op de hoogte van wat daar uit de bus komt.

In het buitenland komen nog enkele reuzen met resultaten naar buiten. In Frankrijk zal blijken of grote concurrent Airbus navolging kan geven aan de goeie cijfers van het Amerikaanse Boeing. In Japan komt Sony met kwartaalresultaten terwijl de Amerikaanse oliereuzen Chevron en Exxonmobil zullen tonen of ze al dan niet hebben kunnen profiteren van de gestegen olieprijs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud