De boodschap van Prosus

Bob van Dijk, de CEO van Prosus, slaat de gong bij de eerste notering van zijn bedrijf op Euronext Amsterdam. ©Bloomberg

Prosus, de technologieholding die in september naar de beurs van Amsterdam trok, ontvouwt vandaag zijn toekomstplannen tijdens een beleggersdag.

Het Zuid-Afrikaanse internet- en mediaconcern Naspers splitste aan het einde van de zomer zijn internetbelangen buiten Zuid-Afrika af in een apart bedrijf, Prosus , en bracht dat naar de beurs.

De nieuweling maakte op 11 september zijn debuut op het Damrak en ging terstond ruim 30 procent hoger. De interesse had vooral te maken met het voornaamste actief van Prosus: een belang van 31 procent in de Chinese internetholding Tencent, goed voor 80 procent van de totale portefeuille.

Sindsdien is het enthousiasme voor Prosus fel bekoeld en noteert het aandeel 18 procent lager. Volgens het beurshuis Jefferies was er aanvankelijk naïef optimisme waardoor Prosus als een meerwaardespeeltje op korte termijn werd gezien. Dat is nu verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een meer complexe langetermijnvisie. Daarin past ook het (vijandig) overnamebod op maaltijdbezorger Just Eat.

Meer duidelijkheid over de richting die Prosus uit wil krijgen we wellicht op de Capital Markets Day. Topman Bob van Dijk en financieel directeur Basil Sgourdos zullen er de strategie en de financiële data toelichten. De uiteenzettingen beginnen om 10 uur en worden om 16.25 uur afgerond.

In Brussel is het vandaag uitkijken naar het commentaar van analisten op het interimdividend van Bpost, en vanzelfsprekend ook naar de koersreactie. Tegenover vorig jaar verlaagt Bpost zijn interimdividend met 41 procent tot 0,62 euro bruto per aandeel. Dat is echter iets meer dan waar analisten volgens Bloomberg op rekenden (0,55 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud