De grote beleggersafspraken deze week

De druk is groot voor Matthew Taylor: de CEO van Bekaert moet over het eerste halfjaar beterschap voorleggen, na de forse krimp van de winstmarges over 2018 ©Photo News

Terwijl het hoogzomert in België, is de kalender voor de Belgische belegger overvol. Een overzicht.

Met de start van het Belgische resultatenseizoen breken voor Belgische beleggers drukke tijden tijd. Wat zijn in de overvolle agenda de afspraken die de belegger best rood omcirkelt? 

1 Hoeveel groeide Amerikaanse economie in tweede kwartaal?

De VS publiceren vrijdag cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Economen verwachten dat de groei is gedaald naar 1,8 procent op jaarbasis, tegenover 3,1 procent in het eerste kwartaal.

©Mediafin

De Amerikaanse bank JPMorgan zegt dat de groeivertraging vooral te wijten is aan een veel kleinere opbouw van voorraden, een daling van de export en een vermindering van de bedrijfsinvesteringen. Die negatieve factoren gommen ruimschoots de snellere groei van de consumptie van de gezinnen uit.

De handelsoorlog tussen de VS en China heeft een negatieve invloed op de uitvoer. Peking verhoogde op 1 juni de importtaksen op Amerikaanse producten nadat Washington op 10 mei de heffingen op Chinese producten had opgetrokken. Het handelsconflict drukt ook de investeringen, omdat het ondernemingen aanzet tot meer voorzichtigheid. De groeivertraging is een van de redenen waarom de centrale bank een renteverlaging plant.

2 Hoeveel knipt de Turkse centrale bank in de rente?

De Turkse centrale bank vergadert donderdag over het monetair beleid. Economen zijn het erover eens dat de centrale bank de rente zal verlagen. Ze verwijzen naar uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan en de gouverneur van de centrale b ank. Erdogan zei z ondag dat de rente dit jaar gevoelig zal dalen.

Murat Uysal, de nieuwe gouverneur, zei maandag dat er manoeuvreerruimte is. Erdogan stuurde begin juli centraal bankier Murat Cetinkaya de laan uit omdat hij weigerde de rente te verlagen. De meeste economen verwachten dat de centrale bank de rente met 200 basispunten verlaagt naar 22 procent. Maar de prognoses over de renteknip variëren van 100 tot liefst 800 basispunten.

3 Heeft Bekaert in eerste halfjaar herstel ingezet?

Bekaert  publiceert vrijdag halfjaarresultaten. De West-Vlaamse staaltechnologiegroep wil met een herschikte directie een nieuwe start nemen na een erbarmelijk jaar.

De onderliggende bedrijfswinst (EBIT) is in het eerste halfjaar met 18 procent gestegen naar 131 miljoen euro, voorspelt KBC Securities. Het beurshuis verwijst onder meer naar lagere opstartkosten bij recente uitbreidingen van de productiecapaciteit en een lager verlies voor de zaagdraadactiviteit.

4 Levert bierreus AB InBev de beloofde volumegroei?

Donderdag presenteert AB InBev  hoe het in het tweede kwartaal geboerd heeft. Het is vooral uitkijken of de biergroep erin geslaagd is het volume verkocht bier op te krikken, iets wat CEO Carlos Brito beloofd heeft te doen.

De jongste tijd wist AB InBev een stagnerend volume te compenseren met kostenbesparingen en prijsverhogingen om alsnog winstgroei neer te zetten, maar beleggers snakken stilaan naar volumegroei. De markt zal ook aandacht hebben voor een ander heet hangijzer: hoe zit het met de schuldgraad? AB InBev zal meer uitleg geven over hoe de deal van vrijdag in Australië de schuldgraad beïnvloedt en welke maatregelen de brouwer nog wil nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect