De nachtmerrie van de belegger: een overgangsjaar

©REUTERS

Nog maar eens een 'overgangsjaar' is echt wel het laatste waar de Agfa-belegger op zat te wachten.

Dinsdag voorbeurs gaat de meeste aandacht naar de kwartaalcijfers van Agfa-Gevaert  . De consensus die de beeldvormingsgroep zelf bijhoudt leert dat analisten de lat niet bijster hoog leggen.

Een verrassing is dat niet. CEO Christian Reinaudo waarschuwde begin maart samen met de jaarcijfers over 2017 dat ook 2018 weer een moeilijk jaar ging worden, als gevolg van de hoge grondstoffenprijzen (onder meer aluminium), een (tot voor kort) tegenzittende dollar en zware investeringen in R&D om te pogen de jarenlange omzetkrimp eindelijk een halt toe te roepen.

Een bovenste lijntje dat niet krimpt. Dat blijft samen met de pensioenerfenis - die elk jaar een zware hap uit de cashflow neemt -  dé uitdaging. Maar ook afgelopen kwartaal zal die heilige graal dus te hoog gegrepen zijn.

Analisten denken dat de beeldvormingsgroep afgelopen kwartaal 561 miljoen euro omzet draaide. Dat is 27 miljoen of bijna 5 procent minder dan begin 2017 en 7 procent minder dan de dik 600 miljoen twee jaar geleden. Vooral de belangrijke grafische tak zou het met een krimp van ruim 7 procent moeilijk hebben, de tak gezondheidszorg (-2%) en de tak speciaalproducten (o.m. voor fotografen) zouden beter stand hoduen. 

De krimpende omzet hakt in combinatie met duurdere grondstoffen en hogere investeringen zwaar in de cijfers lager op de resultatenrekening, ondanks de besparingen van de voorbije jaren. Analisten zien de bedrijfswinst met bijna een vijfde zakken naar 21 miljoen. Netto zou er een minieme 3 miljoen of 0,01 euro per aandeel overblijven, ruim de helft minder dan de 8 miljoen over het eerste kwartaal van 2017.

Nog op de beleggersagenda dinsdag:

  • Na het onheil van Bpost vorige week, komt n Nederland komt PostNL met de resultaten. De Nederlandse postgroep kwam in februari met een winstwaarschuwing en dus liggen de verwachtingen niet bijster hoog gespannen. Analisten verwachten dat het briefvolume in het eerste kwartaal met een forse 11,5 procent gekrompen is, met logischerwijs een stevige negatieve impact op de resultaten. 
  • Op macro-economisch vlak temperde de ECB gisterenavond de speculatie dat de stimulus dit najaar substantieel verlengd zal worden. Frankfurt stuurde zijn twee Belgen uit - directielid Peter Praet en bestuurder Jan Smets - met de boodschap dat de centraal bankiers de huidige vertraging van de economie voorlopig absoluut niet dramatisch vinden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud