De Omgekeerde Dendermonde

Het mysterie van de Omgekeerde Dendermonde hangt dezer dagen ook rond het dividend van Bpost.

Beleggers hopen vandaag klaarheid te krijgen over het dividend van Bpost. Zeker is dat het postbedrijf minder gul zal zijn dan vorig jaar.

Voor Belgische postzegelverzamelaars is hij het nec plus ultra. De 'Omgekeerde Dendermonde'. Een postzegel uit 1920 waarop het stadhuis van Dendermonde abusievelijk omgekeerd werd afgebeeld. De misdruk werd vernietigd maar door een verstrooide beambte bij een Gents postloket raakten 18 exemplaren toch in omloop.

Sindsdien is het kleinnood de heilige graal voor filatelisten die - ooit in groten, tegenwoordig in meer bescheiden getale - jacht maken op de zeldzame zegels. De overlevering wil zelfs dat er voor gemoord is. Een Brusselse postzegelhandelaar die twee exemplaren in zijn collectie had, werd in 1942 dood aangetroffen. De dader en de twee zegels zijn nooit teruggevonden. 

Mysterie

De waas van mysterie die al bijna honderd jaar rond de Omgekeerde Dendermonde hangt, wasemt dezer dagen ook rond het dividend van zijn uitgever. In december keert Bpost  het gros van het dividend uit via een interim-dividend. Maar beleggers hebben er voorlopig het raden naar hoe hoog (of veeleer laag) dat zal zijn.

Analisten mikken op een brutobedrijfswinst (ebitda) van 88,7 miljoen euro. De dividendprognoses variëren tussen 70 en 90 eurocent bruto. Beleggers hopen nabeurs duidelijkheid te krijgen. Dan komt Bpost met resultaten over het derde kwartaal. Ook vorig jaar gaf topman Koen Van Gerven bij die gelegenheid een indicatie.

De waas van mysterie die al bijna honderd jaar rond de Omgekeerde Dendermonde hangt, wasemt dezer dagen ook rond het dividend van zijn uitgever.

Zeker is alvast dat de coupon magerder zal uitvallen dan vorig jaar. Toen bedroeg het dividend 1,31 euro bruto. Maar door de aanhoudende daling van het briefverkeer en de problematische overname van de Amerikaanse pakjesbezorger Radial moet Bpost de tering naar de nering zetten. Radial, waarvoor Bpost in 2017 700 miljoen euro op tafel legde, rendeerde tot nu toe absoluut niet.

'Een succesvolle turnaround van Radial is cruciaal voor de duurzaamheid van het dividend, zelfs op een lager peil', schreef ING-analist Marc Zwartsenburg vorige maand.

Leegloop

Bpost heeft nog meer katjes te geselen. Niet alleen moet het beursgenoteerde overheidsbedrijf op zoek naar een opvolger voor ontslagnemend CEO Koen Van Gerven, ook probleemdochter Radial heeft noodgedwongen een vacature uitgeschreven: CEO Pierre Winand kondigde midden oktober onverwacht zijn vertrek aan. Eerder dit jaar verliet ook Kurt Pierloot het bedrijf, de topman van de belangrijk mail- en retailafdeling.

'Dat er drie topmanagers vertrokken zijn in een jaar tijd is allerminst geruststellend, zeker nu het bedrijf in volle transformatie zit', kapittelden analisten.

Een succesvolle turnaround van Radial is cruciaal voor de duurzaamheid van het dividend, zelfs op een lager peil.
Marc Zwartsenburg
Analist ING

Enigszins verrassend hebben het uitgedunde dividend en het uitgedunde management maar weinig impact op de beurskoers. Bpost klimt kranig door en staat op 30 procent jaarwinst. 

Beleggers trekken zich op aan enkele tariefverhogingenBpost zal postzegels vanaf januari opnieuw duurder maken. Dit jaar steeg de prijs van een priorzegel al met 15 procent tot 1 euro. Volgend jaar wordt de prijs van een priorpostzegel nog eens met 21 procent verhoogd tot 1,21 euro

Om extra waarde te creëren zou Bpost natuurlijk altijd zijn onbedoelde stunt uit 1920 kunnen herhalen. De Omgekeerde Dendermonde, waarvan er één exemplaar veilig weggeborgen zit in de kluizen van Bpost, heeft een cataloguswaarde van 130.000 euro. Vergeleken met de toenmalige frankeerprijs van 0,65 Belgische Frank (0,02 euro) is dat een stijging van 649.000.000 procent. 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud