De primeurgroenten van Greenyard

©Bloomberg

De fruit- en groentegroothandel Greenyard publiceert vanmorgen een trading update over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Het gaat om de driemaandenperiode april-juni. Beleggers zijn niet alleen geïnteresseerd in de gang van zaken, maar willen ook weten hoe het Transformatieplan opschiet.

Greenyard is ingrijpend aan het hervormen na een regelrecht rampjaar. In het boekjaar 2018/19 zakte niet alleen de omzet met 4,3 procent, maar halveerde ook de brutobedrijfswinst (ebitda). Door eenmalige kosten en afboekingen dook de groep netto 192 miljoen euro in het rood.

Greenyard werd vorig jaar geconfronteerd met aanhoudende druk in diverse kernmarkten, terwijl de droogte voor aanvoerproblemen zorgde. Daarnaast werd het bedrijf geconfronteerd met een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek, wat een grootschalige terugroepingsactie noodzaakte.

De moeilijke toestand, in combinatie met een hoog opgelopen schuldgraad (7,1 eind maart tegen 2,8 een jaar eerder), dwong Greenyard zwaar te herstructureren en bepaalde activiteiten af te stoten. In september 2018 ging de potgronddivisie al de deur uit.

Uit de oproeping voor de algemene vergadering bleek onlangs dat Greenyard ook de directielonen verlaagt. De vergoeding voor de voorzitter van de raad van bestuur, die het drukker heeft dan voorheen, gaat dan weer de hoogte in.

Door de hoge schuldgraad is het voor beleggers al sinds begin dit jaar duidelijk dat er bij Greenyard een kapitaalronde zal nodig zijn. Het is de vraag of grootaandeelhouder Hein Deprez die zal kunnen volgen. Begin deze maand raakte bekend dat ook de plantagebedrijven van Deprez in financiële moeilijkheden zitten.

In zijn kwartaalupdates geeft Greenyard doorgaans omzetcijfers en aanwijzingen over evolutie van het resultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud