De Starship Enterprise van Barco

Barco-CEO Jan De Witte bij het hoofdkantoor van de beeldvormingsgroep ©BELGA

Het beeldvormingsduo van de Brusselse beurs belooft vandaag in de kijker te staan.

Vandaag is de echte aftrap van de stroom kwartaalupdates in Brussel. Met Barco , de beurskampioen van de eerste jaarhelft. De analistenconsensus die de beeldvormingsgroep zelf bijhoudt rekent op eenzelfde sterke prestatie als over de eerste helft van 2019, namelijk een groei in alle afdelingen. 

De orders zou over het derde kwartaal jaar op jaar 8 procent stijgen naar 262,9 miljoen euro. De omzet zien analisten 7 procent toenemen tot 267 miljoen euro. Met dus groei in alle afdelingen, maar toch vooral Enterprise. Daar zou de omzet 12 procent stijgen, naar 89,5 miljoen euro. Dit dankzij het goudhaantje, de presentatietool Clickshare die in de eerste zes maanden van het jaar een extra 100.000 vergaderzalen wist te veroveren. 

Naast Barco belooft ook de andere grote beeldvormingsgroep van de Brusselse beurs in de kijker te staan: Agfa-Gevaert . Volgens persbureau Reuters is er veel interesse voor Agfa Healthcare, de specialist in IT-systemen die de groep dit jaar na rijp beraad te koop zette. 

Het lijdt weinig twijfel dat de Duitse activist AOC die aan een stevige opmars in het kapitaal bezig is, mee de drijvende kracht is achter de opsplitsing. Maar ook CEO Christian Reinaudo vindt de opdeling steek houden: vorig jaar vergeleek hij in een interview de twee als 'Google en ArcelorMittal onder één dak'. 

Agfa worstelt al jaren om de omzet weer te doen groeien, de winstmarges zijn tegenwoordig een fractie van die van Barco. Daardoor is ook de beurswaarde nu een fractie van die van Barco, terwijl de rollen niet zo lang geleden omgekeerd waren. 

Reuters maakt melding van een waarde van 750 miljoen euro voor Agfa Healthcare. Dat oogt vrij stevig en mag je niet zomaar afzetten tegen de huidige beurswaarde van de groep-Agfa. In die groep blijft namelijk ook de zware pensioenerfenis van Agfa zitten, een erfenis van een glorieus verleden. Die pensioenen slorpen jaarlijks 80 à 85 miljoen cashflow op en de cruciale vraag voor beleggers blijft in welke mate de krimpende business die na de verkoop van Healthcare overblijft, die erfenis kan dragen. 

Bij Barco groeide Clickshare uit van start-upidee van sterkhouder. Agfa - dat na de verkoop meer dan ooit een pensioenkas zal zijn die in de marge aan beeldvorming doet - kan na de afzwaai van Healthcare dat soort ideeën meer dan ooit gebruiken om eindelijk weer duurzaam met groei aan te knopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud