De vlotte wiskunde van Sipef

Oliepalmvruchten op een plantage in het Maleisische Tenom ©EPA

Sipef is een frisse wind voor beleggers: een beursgenoteerd bedrijf met een resultatenrekening die géén hogere wiskunde vergt.

Deze ochtend legt één van de boeiendste bedrijven van beursgenoteerd Brussel zijn cijfers voor: Sipef. Voor de plantageholding was 2017 het jaar van de grote doorbraak. CEO François Van Hoydonck sloot goed een jaar geleden twee grote deals en realiseerde zo een grote sprong voorwaarts: een areaal dat met 32.000 hectare - zo'n vijf keer het Brussels gewest - toenam. Hij financierde deals van zo'n 200 miljoen met een mix van schulden - tot voor kort was Sipef schuldenvrij - en eigen vermogen, via een kapitaalronde.

De twee overgenomen Indonesische palmolieplantages tellen al een deel van 2017 in de cijfers mee: Agro Muko vanaf 1 maart en Dendy Marker vanaf 1 augustus. En toch zullen zij niet dé reden zijn waarom Sipef een heel sterk 2017 zal presenteren.

Deels omdat de groep al voor de overname de productievolumes van Agro Muko commercialiseerde, maar ook omdat een plantage niet vanaf dag nul integraal rendeert. Sipef herplantte een deel van de gekochte plantages en het duurt even eer die jonge bomen volwassen worden. Maar de komende jaren - en zelfs decennia - gaat Sipef letterlijk en figuurlijk de vruchten plukken van die investering. 

De belangrijkste redenen voor het sterk 2017 zijn hogere productievolumes - met dank aan betere groeiomstandigheden dan in 2016 - en hogere palmolieprijzen. Sipef is namelijk een verfrissing: een beursgenoteerd bedrijf waar je geen 1.001 factoren moet onthouden om de resultatenrekening te snappen. Hogere prijzen én hogere productie - de volumes zullen dit 10 procent toenemen - zullen zich volgens Degroof Petercam vertalen in een 20 procent hogere omzet van 320 miljoen dollar.

En aangezien het gros van de werkingskosten van een plantage vast zijn, zet dat een stevige hefboom lager op de resultatenrekening: waarschijnlijk stijgt de bedrijfswinst bijna 90 procent. Netto zal de stijging nog groter zijn, omdat Sipef een boekhoudkundige meerwaarde boekte op de overnames. 

Minstens even belangrijk zijn echter de vooruitzichten voor 2018. De hefboom kan namelijk ook in omgekeerde richting werken. Vorig jaar kon Sipef zich afschermen tegen de lagere contantprijzen voor palmolie omdat 95 procent van de productie al op voorhand tegen hogere prijzen verkocht was, maar dit keer zal er geen ontsnappen zijn. Degroof Petercam schat dat Sipef begonnen is zijn productie van de eerste jaarhelft tegen zo'n 700 dollar per ton lte verkopen, zo'n tiende onder het peil van de eerste helft van 2017. Met andere woorden: een sterk 2017 legt de laag hoog voor 2018 en een recent wat kwakkelende beurskoers lijkt daar al wat op vooruit te lopen. 

Nog op de beleggersagenda:

  • Wall Street schrok maar even van de grijze haren van Goudlokje en sloot stevig hoger af. 
  • Agfa-Gevaert krijgt een nieuwe financieel directeur, die mee mag nadenken hoe de beeldvormingsgroep eindelijk weer groei boeken en tegelijk de zware pensioenerfenis beheren. 
  • Netflix strikt een topproducer en ziet de beurswaarde meteen 5 miljard toenemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content