De vraag van 23.305.297.151.133 dollar en 97 cent

Amerikaans president Donald Trump ondertekende in december 2017 de Tax Cut & Reform Bill, een forse belastingverlaging die het jaarlijks tekort op de begroting boven 1.000 miljard dollar tilde

De Amerikaanse overheid krijgt moeiteloos een jaarlijks tekort van meer dan 1.000 miljard dollar op de begroting gefinancierd. Wie koopt al die schuldbewijzen? U en ik.

23.305.297.151.133 dollar en 97 cent. Dat is op dit ogenblik de uitstaande overheidsschuld van de Verenigde Staten, volgens de eigen webstek van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het gaat hard: het is maar iets meer dan twee jaar geleden dat de collectieve schuld van Uncle Sam boven 20.000 miljard dollar ging. Vergeleken met de schuldverslaving van Washington zijn zelfs de Europeanen met hun dik 10.000 miljard euro staatsschuld relatief watjes. 

De schuldenberg gaat dit decennium alleen nog maar crescendo gaan. De Amerikaanse begrotingswaakhond CBO voorspelde eind vorige maand dat dit decennium de Verenigde Staten elk jaar met een tekort van minstens 1.000 miljard dollar zullen afsluiten. Dit mede door de forse belastingverlaging die Amerikaanse president Donald Trump tot jolijt van Wall Street in december 2017 doorvoerde. 

Logische vraag is natuurlijk: wie blijft al die schuldbewijzen kopen? Ten eerste Amerikanen zelf. In eerste plaats toekomstige gepensioneerden. Niet direct, wel indirect. Het Amerikaanse pensioenstelsel - Social Security - parkeert als een Zilverfonds op speed zijn tijdelijke overschotten in Treasuries. Idem voor de gezondheidszorg (Medicare). Intusen belopen die 'intragouvernementele schulden' 6.000 miljard dollar, de rest - 17.000 miljard en oneffen - is de publiek verhandelbare schuld. 

Die publiek verhandelbare schuld wordt in eigen land gretig door het Amerikaanse bedrijfsleven gekocht. In de eerste plaats Big Tech, dat al jaren een luxeprobleem heeft: meer cashflow dan ze weten wat mee aan te vangen. Reguliere belastingen betalen is niet echt het favoriete tijdsverdrijf van Silicon Valley en dus sponsoren ze Washington maar indirect: door hun cash in bulk in Treasuries te parkeren. Alleen al de winstmachine Apple, leert het jongste kwartaalverslag, zit op een berg van 28,6 miljard dollar Treasuries. 

Maar ook het buitenland blijft gretig papier van Uncle Sam kopen, zullen maandelijkse data van het Amerikaanse ministerie van Financiën deze avond leren. En dan denkt u automatisch aan Japan en China, twee Aziatische grootmachten die al jaren haasje-over spelen als grootste buitenlandse schuldeiser van Washington. 

Maar, de écht gretige kopers de voorbije jaren zijn eigenlijk u en ik. Het is te zeggen: West-Europese beleggers. Die sloegen de voorbije jaren pas echt in bulk Treasuries in. Ongetwijfeld zijn er veel beheerders van uw pensioenpotje of uw verzekeringspremie die het extra rendement op Treasuries kunnen appreciëren in een oceaan van Europees nulrentes, al gaat een deel van dat rentevoordeel verloren aan de premie om het wisselrisico in te dekken.

Bovendien moet gezegd dat niet achter alle 'West-Europese' landen West-Europese beleggers schuil gaan. Ierland en Luxemburg, eind november samen goed voor 552 miljard Treasuries, zijn internationale beleggingscentra.

En wat te denken van de ruim 200 miljard dollar grote berg Treasuries waarop België zit? Reken u vooral niet rijk. Dat cijfer hoort met een korrel zout genomen te worden. Bij de data voor België zit immers ook Euroclear, een gespecialiseerde internationale bank die vanuit Brussel effectentransacties afwikkelt. Het is onmogelijk te achterhalen wie de eindinvesteerders achter Euroclear precies zijn, maar er wordt al langer gefluisterd dat China via 'Brussel' indirect in bulk Treasuries blijft kopen. 

Mocht u dus deze avond op de webstek van de Treasury zien dat China de aftocht lijkt te blazen, sla niet in paniek en neem er voor alle zekerheid ook even het lijntje 'Belgium' bij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud