De winstmachine genaamd Facebook

Facebook-CEO Mark Zuckerberg tijdens een hoorzitting voor het Congres in april 2018 ©AFP

Doorheen alle privacyschandalen, hoorzittingen en boetes blijft Facebook een indrukwekkende winstmachine die beleggers leuk vinden.

Cambridge wat? Wall Street is alvast de schandalen rond het misbruik van data van miljoenen Facebook-gebruikers weer vergeten. De beurskoers van Facebook  nadert weer een recordhoogte en heeft dus de klap van vlak na het uitbarsten van het Cambridge Analytica-schandaal verteerd. 

Onlogisch is dat niet: de resultaten deze avond zullen waarschijnlijk nogmaals onderstrepen waarom Wall Street fan blijft van Mark Zuckerberg & co: in de bedrijfswereld is er nauwelijks een winstmachine die zijn gelijke heeft, alle hoorzittingen, boetes en verontwaardiging ten spijt. 

Over het eerste kwartaal realiseerde de socialemediagigant een groei van 26 procent. Voor het tweede kwartaal rekenen analisten op meer van hetzelfde. Ze mikken volgens onderzoeksbureau FactSet gemiddeld op 16,5 miljard dollar, 25 procent meer dan de 13,23 miljard over het tweede kwartaal van 2018.

Let wel: de kans is reëel dat de nettowinst opnieuw zakt, net als over het voorgaande kwartaal. Toen nam Facebook een provisie van 3 miljard dollar in de boeken, uit vrees voor een monsterboete van 5 miljard van de Amerikaanse kartelwaakhond. Die 5 miljard boete wordt waarschijnlijk deze week bevestigd, mogelijk nemen Zuckerberg & co de resterende 2 miljard in boeken over het tweede kwartaal. Zonder die provisie zal de winstmarge zo goed als zeker traditiegetrouw tussen 45 en 50 procent liggen. 

Om de miljardenboete enigszins te relativeren: de socialemediareus had eind maart 45 miljard dollar cash op de bank staan. En 2 miljard is minder dan 1 dollar per aandeel dat weer tegen meer dan 200 dollar noteert. 

Nog op de beleggersagenda:

  • Wall Street  nadert weer een record, met dank aan een sterke resultaten en een recordkoers van Coca-Cola
  • Orange Belgium  komt voorbeurs met kwartaalcijfers. Analisten rekenen voor het tweede kwartaal gemiddeld op een brutobedrijfswinst van 68 miljoen euro, bij een omzet van 323,5 miljoen. De nettowinst zien ze op 4,9 miljoen of 0,08 euro per aandeel uitkomen. Het belangrijkste nieuws was er eerder al: de telecomwaakhond stelt een forse verlaging van de huurtarieven voor vaste netwerken voor, wat de nummer drie van de sector in staat moet stellen én een scherp geprijsd kabelknippersaanbod te lanceren én zijn kabelaanbod sneller dan verwacht rendabel te maken. Voor de televisie- en telefoniebundel LOVE rekenen analisten net als over het eerste kwartaal op 20.000 nieuwe klanten, wat het totaal op 220.000 zou brengen. 
  • Het belooft ook in Europa een pittige resultatendag te worden, met cijfers van onder meer Akzo Nobel, KPN, Daimler, Deutsche Bank en LVMH. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n