Dertigjarige Duitse nulobligatie

Vandaag probeert de Duitse overheid een obligatie met een looptijd van 30 jaar te slijten. ©Photo News

Volgens Bank of America dreigt er een 'kopersstaking' bij de Duitse obligatieveiling van vandaag.

Vandaag is een bijzondere dag voor de obligatiemarkten. De Duitse staat gaat voor het eerst een dertigjarige obligatie met een rente van 0 procent proberen te slijten aan beleggers.

De rentes op Duits staatspapier - maar ook andere Europese staatsobligaties - stonden de laatste weken sterk onder druk. Inmiddels is de Duitse rente op alle looptijden in negatief vaarwater gekomen. 

De neerwaartse druk op Europese rentes wordt onder andere veroorzaakt door de wereldwijde economische groeivertraging en de handelsspanningen tussen de VS en China. Hierdoor gaan beleggers op zoek naar veilige havens en Europees staatspapier is er één van.

ECB

Ook de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar monetaire beleid verder zal verruimen helpt de rentes niet bepaald omhoog. Onlangs duwde de verwachting op een forse monetaire stimulus van de ECB de rentes nog tot nieuwe dieptes, nadat ECB-bestuurder Olli Rehn in een interview zei dat het volgende pakket maatregelen van de ECB ‘veel impact' moet hebben en 'significant' moet zijn.  

De ECB ziet zich genoodzaakt om in te grijpen door de verslechterde groeivooruitzichten voor de Europese economie. Daarnaast beweegt de inflatie nog steeds onder de doelstelling van 'beneden maar dichtbij de twee procent'. Volgens een raming van Eurostat zou de Europese inflatie in juli zijn gedaald tot 1 procent, tegenover 1,3 in juni.

0%

Duitsland wil in totaal 2 miljard euro ophalen met de veiling van deze ochtend. Beleggers moeten daarbij tevreden zijn met een rente van 0 procent, of terwijl: helemaal niets. Vandaag gaan we zien of de Duitse overheid beleggers daadwerkelijk zo gek krijgt.

Want het is nog lang niet zeker of dat lukt. Ralf Preusser, het hoofd rentestrategieën bij Bank of America, denkt dat de veiling weleens kan mislukken. Want de extreem lage rente op dertigjarige leningen voldoen volgens hem niet aan de rendementseisen die pensioenfondsen en verzekeraars stellen. Hij vreest dat er een 'koopstaking' komt, waardoor er niet genoeg kopers zullen zijn voor de obligatie-uitgifte.

Dat gebeurde volgens Preusser eerder in april 2015. De tienjaarsrente daalde toen tot dichtbij de nul, totdat een mislukte staatsobligatieveiling een verkoopronde in Duitse staatsobligaties veroorzaakte. 'Er zijn verontrustende overeenkomsten te zien tussen de markt van toen en de markt van vandaag', zegt de rentespecialist.

Naast de Duitse obligatieveiling kunt u vandaag ook uitkijken naar bedrijfscijfers. Zo komen de vastgoedspecialisten Qrf en Leasinvest met hun halfjaarresultaten. Daarnaast doet het Nederlandse bouwbedrijf Heijmans zijn boeken open. 

Verder geeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) vanavond zijn notulen vrij van de vergadering die gehouden is op 31 juli. Na deze vergadering gaf de Fed de economie wat extra zuurstof door de rente te knippen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud