Don't mention the R

Voor het eerst in jaren maakt het R-woord weer opgeld in Europa ©EPA

Stevent de Duitse economie af op een recessie? De 70 jaar jonge erfenis van Ludwig Erhard, peetvader van het Wirtschaftswunder, zal ons wijzer maken.

Het gevreesde R-woord hangt weer boven de aandelenmarkten. De vrees dat de eurozone, vooral dan Duitsland, op een recessie afstevent, zadelde de Europese beurzen maandag met stevig verlies op. 

Net op tijd krijgen beleggers vanaf de peetvader van de Europese conjunctuurbarometers op het menu: de Ifo-index. Ifo is de iets vlotter over de tong rollende korte versie van het Münchense onderzoeksinstituut Informations- und Forschungsstelle für Wirtschaftsbeobachtung. Het instituut polst sinds 1949 elke maand duizenden ondernemers in Duitsland om de vinger aan de pols van de economie te houden. 

Ifo was het geesteskind van de Beierse econoom en politicus Ludwig Erhard, de peetvader van het Duitse naoorlogse Wirtschaftswunder. De Beier vond gretig oor voor zijn ideeën bij de toenmalige Amerikaanse bezetter, die er alle belang bij had snel zicht te krijgen op de economische situatie in Duitsland. 

Anno 2019 sputtert het Wirtschaftswunder. Sinds dit voorjaar al is duidelijk dat de jarenlange Duitse expansie ten einde is, tijdens de zomer lijkt er allerminst beterschap gekomen. Dit vooral door de crisis in de autosector, die zwaar op de hele industrie weegt. 

Toch rekenen economen voor deze ochtend op een straaltje hoop: ze denken dat de Ifo-conjunctuurbarometer in september voor het eerst in zes maanden een beetje overeind krabbelt, van 94,3 naar 94,5 punten.

Belangrijk is ook dat de deelcomponent die de onderzoekers distilleren uit de verwachtingen van de 7.000 ondernemers: die zou na de bijzonder scherpe terugval tijdens het voorjaar ook voor het eerst in een half jaar weer licht herstellen, van 91,3 naar 92 punten. In augustus was deze deelindex op het laagste peil sinds juni 2009 beland. 

Of een lichte verbetering veel optimisme kan genereren over de Duitse industrie is nog maar de vraag. Gisteren nabeurs kwam alweer een Duitse industriereus met een winstwaarschuwing: SAF Holland , wereldmarktleider in onderstellen voor trucks, liet weten dat door de 'moeilijke economische omstandigheden', omzet en winstmarge lager dan verhoopt zullen liggen dit boekjaar. 

Nog op de beleggersradar deze ochtend:

  • Umicore  sluit een groot meerjarig contract met batterijfabrikant LG Chem voor de levering van kathodematerialen. De deal is op een opsteker voor de materialengroep. Sinds CEO Marc Grynberg vlak voor Pasen met een forse winstwaarschuwing kwam, regent het pikzwarte rapporten over jarenlange overcapaciteit in de sector. Grynberg geeft vandaag om 9 uur in een teleconferentie tekst en uitleg. 
  • Wall Street vertoonde weinig beweging, met een kleine winst voor de Dow Jones. Meest doorslaggevend was Nike. Beleggers rekenen er op dat de sportartikelenreus vandaag nabeurs met sterke cijfers komt. 
  • De Zweedse private-equityreus EQT geeft vandaag de publieke Europese markten een boost met een introductie op de beurs van Stockholm. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud