ECB onder druk door handelsoorlog en lage inflatie

Mario Draghi, voorzitter van de ECB. ©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) beraadt zich donderdag over een mogelijke bijsturing van haar beleid. De markten verwachten meer informatie over de geplande langlopende leningen aan de banken.

Donderdag vergadert de raad van bestuur van de ECB in een economische context die verslechtert. De handelsconflicten tussen de VS en de rest van de wereld escaleren, de aandelenmarkten staan onder druk en de inflatieverwachtingen van de markten dalen steeds verder onder de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

De ECB publiceert nieuwe economische vooruitzichten, maar het is wat onduidelijk hoe die er zullen uitzien. Aan de ene kant was de groei in het eerste kwartaal hoger dan verwacht. Maar aan de andere kant zijn de vertrouwensindicatoren nog erg zwak. Zo kwam de inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurozone weer onder de 50 punten uit (47,7), wat duidt op een krimp in de activiteit.

Door het gemengde beeld is de consensusverwachting dat de ECB weinig zal veranderen aan haar groeiprognose voor 2019. Wel verwacht de zakenbank Morgan Stanley dat de ECB zal aangeven dat de neerwaartse risico's groter zijn geworden. Dat komt door de escalerende handelsspanningen en de tragere wereldwijde economische groei.

Inflatieverwachtingen

ING-econoom Carsten Brzeski verwacht dat de ECB wederom zal zeggen dat de inflatie met wat vertraging richting de inflatiedoelstelling van 2 procent zal bewegen. 'Het zal wel steeds moeilijker worden om dat verhaal te blijven vertellen, als de economie voort vertraagt'. Daarnaast geeft Brzeski aan dat de inflatieverwachtingen van de financiële markten inmiddels op een historisch dieptepunt staan. 

Ook de oud-hoofdeconoom van de ECB, Peter Praet, wijst erop dat het lang kan duren voordat de ECB haar inflatiedoelstelling van 2 procent haalt

Leningen aan banken

Daarnaast verwachten analisten dat de ECB met details komt over de nieuwe ronde langlopende leningen (TLTRO) aan de banken. Zo is nog niet duidelijk tegen welk rentetarief banken zullen kunnen lenen. Wel verwachten economen dat banken een korting krijgen als ze meer geld uitlenen aan gezinnen en bedrijven. Dat laatste is nodig om de economie - en daarmee ook de inflatie - verder aan te jagen.

Frankfurt bekijkt ook of maatregelen nodig zijn om de impact van de negatieve depositorente op de banken te milderen. Een optie is dat de banken voortaan slechts op een deel van de cashoverschotten een strafrente van 0,4 procent moeten betalen. Maar het is volgens Brzeski weinig waarschijnlijk dat de ECB daarover deze week al een beslissing neemt.

De zwakke groei en dalende inflatieverwachtingen hebben ook de speculatie over andere maatregelen doen toenemen. De ECB zou kunnen beloven de rente ook na eind 2019 op het huidige niveau te handhaven. De rentetermijnmarkt speculeert zelfs over een renteverlaging. De meeste economen verwachten deze week nog geen belangrijke bijsturing van het beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud