ECB wiegt beursrally in slaap

©REUTERS

Met de impliciete boodschap dat er de komende maanden geen vuurwerk komt, zette ECB-voorzitster Christine Lagarde een rem op de beursrally.

Op de Europese beurzen stokt de nieuwjaarsrally. In Brussel sloot de Bel20   een klein procent lager, voor de Euro Stoxx50   - de korf steraandelen uit de eurozone - was er eveneens 0,9 procent verlies.

Nochtans lijken economen het zo goed als eensluidens eens dat voorzitster Christine Lagarde donderdag voor zowat de saaiste persconferentie in jaren van de Europese Centrale Bank (ECB) tekende. Lagarde lijkt behoudens dramatische evoluties eerst de kat uit de boom te willen kijken, nu de centrale bank voor het eerst in bijna twee decennia haar strategie kritisch gaat doorlichhten

Maar dat lijkt nu net voor beleggers ook het probleem te zijn: het boeiendste was de broche - een gouden uil - die Lagarde droeg. Met de impliciete boodschap dat ze net als de uil geduldig zal wachten tot ze toe zal slaan. Vrij vertaald: verwacht vanuit Frankfurt niet snel extra stimulus. 

Dat Frankfurt even achterover leunt wordt ook duidelijk in één enkel belangrijk woordje in de toelichting. Lagarde spreekt in haar voorwoord over een 'gematigde' verbetering van de onderliggende inflatie. 

©rv

In het voorwoord op haar vorige - en allereerste - persconferentie sprak Lagarde nog over een 'milde' verbetering. Geen aardverschuiving, maar bij de altijd zeer omfloerste taal van centraal bankiers doen die woorden er wel degelijk toe. De boodschap is namelijk duidelijk: op dit ogenblik is er geen reden om met vuurwerk te komen.  

©rv

'Slotsom: de vergadering van de Europese Centrale Bank zijn weer naar hun normale saaiheid teruggekeerd', vat ook ING-econoom Carsten Brzeski samen, in contrast met het vuurwerk onder voorganger Mario Draghi

Nog op de beleggersagenda vrijdag:

  • Quest for Growth keert over boekjaar 2019 geen dividend uit. Het herstel in 2019 was voor de investeringsmaatschappij onvoldoende om de zware verliezen uit 2018 weg te strepen. 
  • Fountain aanvaardt het voorstel van Raja-Invest om een half miljoen te investeren in de Waalse warmedrankengroep. 
  • Econocom loste over boekjaar 2019 nipt zijn belofte in om 126 mljoen bedrijfsresultaat te halen. Besparingen compenseerden de zware impact van een door fraude geteisterd Italiaanse filiaal van de IT-dienstengroep. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud