Een bod dat je wel moet weigeren

Het koersenbord van Euronext zal ondanks het bod op Banimmo niet verder leeglopen ©Lieven Van Assche

Naast het bod dat je niet kunt weigeren, is er nu ook het bod dat je wel moet weigeren.

Verzekeraar Patronale Life kondigde donderdagavond een bod aan op Banimmo. Maar wie denkt dat de vastgoedontwikkelaar zo onvermijdelijk van de beurs verdwijnt, slaat de bal mis. De exodus is dit jaar met Ablynx, Tigenix, RealDolmen en Sapec - plus straks mogelijk ook Ontex - al groot genoeg. 

Want zeggen dat het bod van Patronale niet echt royaal is, is een understatement. Het bod moet vooral de huidige grootaandeelhouder, Affine, toelaten na jaren miserie uit te stappen. En met een ander understatement kun je zeggen dat Affine bij die exit niet echt het onderste uit de kan heeft willen halen. 

Patronale biedt namelijk 3,30 euro, iets minder dan de jongste beurskoers en een korting van 30 procent op de boekwaarde van de al jaren verlieslatende vastgoedontwikkelaar. De verzekeraar zegt er ook expliciet bij dat het niet de bedoeling is de minderheidsaandeelhouders uit te roken en wil Banimmo op de beurs houden. 

Gelet op de geboden prijs - iets meer dan één zevende van de prijs waartegen Banimmo in 2007 naar de beurs trok - is het risico gering dat Patronale naast Affine nog aandeelhouders moet uitbetalen. 

Nog op de beleggersagenda vrijdag:

  • De Belgische telecomwaakhond ziet ruimte voor een vierde speler, naast Proximus, Telenet en Orange Belgium. Toen minister van Telecom Alexander De Croo een maand geleden met zo'n vierde speler dreigde om de prijzen te verlagen, gingen de koersen van de drie nog stevig onderuit op de Brusselse beurs. 
  • Mogelijk kan Ageas vrijdagavond eindelijk een streep trekken onder de Fortis-erfenis. Een rechter in Amsterdam beslist dan of hij instemt met de monsterschikking die de verzekeraar met de gedupeerde beleggers van zijn juridische voorloper trof. 
  • Wall Street boekte vlot herstel na de tijdelijke appelflauwte van een dag eerder
  • De Federal Reserve publiceert om 17 uur al het halfjaarlijkse rapport van voorzitter Jerome Powell over het monetair beleid, op de eigenlijke toelilchting voor het Congres is het echter wachten tot volgende week dinsdag en woensdag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content