Een Fed-rapport zonder commentaar

Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve ©AFP

Het halfjaarlijks rapport van de Federal Reserve en de jaarresultaten van Elia, daar kijken beleggers vandaag vooral naar uit.

Met het halfjaarlijks rapport van de Fed is dit keer iets ongewoons aan de hand. Janet Yellen, de vorige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, placht meteen toelichting te geven bij het rapport in het Congres. Jerome Powell, die begin deze maand de fakkel overnam, gooit het over een andere boeg. Het rapport verschijnt vandaag om 17 uur Belgische tijd, maar op het commentaar van de nieuwe Fed-voorzitter moeten we tot volgende week woensdag wachten. Of daar een speciale reden voor is, is momenteel niet duidelijk.

Wat het rapport zelf betreft, dat biedt vooral een terugblik op het beleid dat de Fed de voorbije zes maanden heeft gevoerd. En aangezien de notulen van de laatste rentevergadering pas woensdag werden vrijgegeven, zal het rapport wellicht weinig toevoegen aan de informatie en indicaties uit die notulen. Al weet je nooit.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia maakt voorbeurs de jaarresultaten bekend en die kunnen enkele verrassingen inhouden. Elia formuleert immers geen winstprognoses omdat zijn jaarresultaat afhangt van parameters die pas eind 2017 bekend zijn of kunnen berekend worden. Analist Bart Jooris van Degroof Petercam verwacht dat de nettowinst zal uitkomen op 200 miljoen euro, wat 11 procent meer zou zijn dan over 2016. Hij verwacht met name een fors hogere winstbijdrage van de Duitse activiteiten door lagere onderhoudskosten bij 50Hertz. Hij hoopt op een lichte verhoging van het dividend, van 1,58 naar 1,62 euro per aandeel.

Andere Belgische bedrijven die vandaag rapporteren, zijn de ontwikkelaar van logistiek vastgoed VGP, de holding Texaf die in Congo actief is en het IT-dienstenbedrijf RealDolmen. Bij die laatste gaat het wel maar om een kwartaalupdate.

Elders in Europa staat resultaten op de agenda van satellietenuitbater SES, de Nederlandse bouwgroep Heijmans, Royal Bank of Scotland en de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content