Een grimmige update van Jerome Powell

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve ©Bloomberg

Jerome Powell verschaft om 16 uur via afstandelijke videolink een update over de Amerikaanse economie in volle coronacrisis. Een half uur eerder: een grimmige update over de imploderende jobmarkt.

Brookings Institute. Het is met zijn 104 lentes de eminence grise onder de denktanks in de stad van denktanks, Washington DC. En nadenken doen de knappe bollen bij Brookings. Zo verrichtten ze in de jaren '30 enorm veel denkwerk over de beste manier om uit de Grote Depressie te raken, waarbij ze niet altijd op één lijn zaten met president Franklin D. Roosevelt. 

Een perfecte plek dus voor Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, om een update te geven van de toestand van de Amerikaanse economie in volle coronacrisis. Dat gebeurt in deze tijden van social distancing onvermijdelijk afstandelijk, om 10 uur lokale tijd (16 uur Belgische tijd) via webinar

Niemand twijfelt nog dat de Amerikaanse economie door de drastische maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dijken hard aan krimpen is en waarschijnlijk zijn grootste krimp aan het meemaken is sinds de Grote Depressie. Op de vergadering van 15 maart hielden de Amerikaanse centraal bankiers al rekening met een scenario waarbij de economie in een recessie sukkelt en pas in 2021 zou herstellen, leerden woensdagavond de notulen van die bijeenkomst (zie screenshot).

Acht dagen later was dat scenario het basisscenario geworden en sprak de Federal Reserve in één van de meest dramatische aankondigingen uit zijn 107 jaar geschiedenis over de enorme ontbering ('tremendous hardship') die de coronacircus dreigt te veroorzaken voor Amerikanen. 

Een voorbeeld van die ontbering zullen we waarschijnlijk krijgen een half uur voor Powell zijn keel schraapt. Dan maakt het ministerie van Arbeid bekend hoeveel Amerikanen in de week tot 4 april een eerste werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Die data vormen een soort akelige (bijna) real-time blik op de implosie van de Amerikaanse jobmarkt, die in tegenstelling tot de meeste Europese landen geen systeem van tijdelijke werkloosheid kent. 

Economen verwachten gemiddeld dat opnieuw 5,5 miljoen Amerikanen net hun job verloren hebben, tegenover respectievelijk 6,6 miljoen - het equivalent van een metropool als Chicago - en 3,3 miljoen in de twee voorgaande weken. Om een idee te geven: het vorige record - 695.000 - dateerde van de week tot 1 oktober 1982. Dat record is nu nauwelijks nog te merken op de grafiek, zo 'off the charts' is het tempo waarop Amerikanen nu zonder job vallen. 

De mededeling van de Fed op 23 maart vormde het glijmiddel voor het Congres om het gebikkel opzij te zetten en een steunpakket van 2.000 miljard dollar uit te werken. Maar nu al is duidelijk dat dat bedrag - hoe enorm ook - maar het begin zal zijn.

De klap voor de economie zal gewoon nóg groter zijn. Het Fed-kantoor van St. Louis, sinds jaar en dag de knapste bollen in data-analyse bij de centrale bank, becijferde vorige maand dat in de loop van het tweede kwartaal mogelijk ... 32 procent van de Amerikanen zonder baan zal zitten

Het moge duidelijk zijn: verwacht om 16 uur geen opbeurende videoboodschap van Jerome Powell. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud