Een laagvlieger en een chipgigant

Een Core i7-processor van Intel ©BELGAIMAGE

Geen Belgische bedrijfsresultaten op de agenda donderdag, wel grote kleppers als Daimler, Unilever, STMicroelectronics, Roche, Intel en American Airlines.

Dat de resultaten van de Amerikaanse luchtvaartreus dramatisch zullen zijn, staat buiten kijf. De luchtvaartsector beleeft als gevolg van de coronapandemie zijn zwaarste crisis ooit. Zo weinig mogelijk reizen is, essentieel om de verspreiding van het virus in te dijken.

Analisten verwachten dat de omzet van American Airlines met 88 procent is gekrompen in het tweede kwartaal tot amper 1,4 miljard dollar. In het eerste kwartaal was dat nog 8,5 miljard dollar. Netto zou de maatschappij een verlies van 7,5 dollar per aandeel boeken, waar er in de eerste drie maanden van het jaar nog 1,82 dollar winst was per aandeel.

Veel verrassing zullen de resultaten van Daimler niet meer inhouden. De groep boven de personen- en vrachtwagens van het Mercedes-merk liet vorige week al weten dat de aangepaste bedrijfswinst voor het tweede kwartaal een pak hoger zou uitkomen dan de markt verwachtte. Daimler schreef dat toe aan een sterker dan gedacht marktherstel en een sterke verkoop in juni.

De Duitse constructeur schoof zelfs al enkele cijfers naar voren: het aangepaste bedrijfsresultaat (zonder uitzonderlijke elementen) zou -708 miljoen euro bedragen, waar de consensusverwachting toen nog op -1,7 miljard stond.

Servers en PC's

Intel kan wellicht meer animo brengen. ’s Werelds grootste halfgeleiderproducent (naar omzet) komt na de slotbel op Wall Street met tweedekwartaalcijfers. En die zullen meevallen, is de algemene verwachting, omdat Intel geprofiteerd heeft van het vele thuiswerken en het toenemend gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen. Daarvoor waren niet alleen meer servers voor datacenters nodig, de vraag naar PC’s is ook toegenomen in het voorbije kwartaal.

Analisten waarschuwen wel voor te veel euforie. De scherpe concurrentie van Advanced Micro Devices en Xilinx heeft vermoedelijk in een prijsdruk geresulteerd.

Intel stelde een omzet van 18,5 miljard dollar in het vooruitzicht, wat 12 procent meer zou zijn dan een jaar eerder. Het bedrijf deed die voorspelling op basis van een toename met een kwart van de datacentergebonden verkoop. Met een sterke PC-markt hield Intel toen geen rekening.

De markt kijkt ook uit naar eventuele vooruitzichten voor de tweede jaarhelft en een mogelijke hervatting van het aandeleninkoopprogramma. Intel trok zijn jaarprognose in april in wegens de grote onzekerheid door de coronapandemie.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud