Een pirouette in de Silverton Ballroom

Wall Street is dit jaar in zijn nopjes met de spectaculaire koerswijziging van Fed-voorzitter Jerome Powell ©AFP

Maakt Jerome Powell deze avond in de Silverton Ballroom van de Denver Hilton zijn bocht van 180 graden compleet?

Even rewinden: in december 2018 verhoogde de Amerikaanse centrale bank niet alleen voor de negende keer in drie jaar de rente, voorzitter Jerome Powell gaf de boodschap mee dat er in 2019 nog meer van hetzelfde zou komen

Een grommend Wall Street en een brommende Donald Trump later zette Powell zijn bocht in: 2019 was nauwelijks begonnen of Powell borg zijn renteverhogingen op, tot groot jolijt van Wall Street. 

En daar stopte het niet: eind juli verlaagde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst in tien jaar de rente, ook al bleef de Amerikaanse economie in zijn tiende jaar onafgebroken expansie als een tierelier draaien en staat de werkloosheid op het laagste peil in een halve eeuw. 

©rv

Een renteknip die niet echt van harte ging: Powell omschreef die op de persconferentie tot gemor van Wall Street als een 'midcycle adjustment'. Lees: een eenmalige knip als verzekering voor mocht het dit najaar met de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog de spuigaten uitlopen, niet het begin van een serietje. 

In september volgde een tweede renteknip, maar opnieuw maakte Powell niemand gelukkig door tegelijk warm en koud te blazen. Uit de prognoses van de centraal bankiers zelf bleek dat ze in de rest van 2019 en 2020 geen verdere renteverlagingen verwachtten. 

Vanaf het Witte Huis steeg opnieuw flink gebrom op. Via zijn favoriete communicatiekanaal, Twitter dus, donderde @realdonaldtrump dat de Fed nul visie toont, in contrast met de krachtdadige Europese Centrale Bank die wel gretig in de rente knipt en zo de euro onderuit haalt tegenover de dollar. 

We verwachten Fed-renteverlagingen in oktober, januari, maart en juni
Rob Martin
UBS-hoofdeconoom

Maar sindsdien zijn er wel een aantal signalen dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is. In de eerste plaats de industrie, die in krimpmodus gegaan is. Ook het jobrapport van vorige vrijdag kan niet iedereen tevreden stellen. 

Rob Martin, Amerikaans hoofdeconoom bij UBS, deelt niet de consensus dat het jobrapport van vorige vrijdag 'goed' of 'geruststellend' was. 'Het rapport was zwak, punt aan de lijn', zegt hij. 'Vooral in de verwerkende nijverheid, de bouw en de kleinhandel wint de verslechtering duidelijk vaart. We hadden wel verwacht dat de economie tot bijna-recessie zou afzwakken in reactie op de handelsoorlog, maar niet zo snel.'

Martin verwacht wel dat de Fed aan een serie renteverlagingen begonnen is, een vooruitzicht waar Wall Street beter mee kan leven. 'We verwachten renteverlagingen op de vergaderingen van oktober, januari, maart en juni.'

Mile High City

De prognose van Martin geeft aan hoe sterk Wall Street verwacht dat Powell in nog geen tien maanden zijn 'pirouette' tot 180 graden zal vervolledigen. Om dat elegant te doen, krijgt hij deze avond om precies 19u50 een uitgelezen kans: in de Silverton Ballroom van de Hilton van Denver. In die balzaal speecht de Fed-voorzitter op de jaarvergadering van de Amerikaanse bedrijfseconomen (NABE). 

Denver heeft als bijnaam de 'Mile High City', omdat de stad aan de voet van de Rocky Mountains exact een mijl - 1.609 meter als u het precies wil weten - boven de zeespiegel ligt. Afgaand op de recente recordjacht van Wall Street zijn de verwachtingen van beleggers over de pirouette even hoog gespannen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud