Een zoethoudertje van 100 miljard?

Apple, het bedrijf van de grote getallen. ©Bloomberg

Om de aandeelhouders te paaien gooit Apple-CEO Tim Cook waarschijnlijk een zoethoudertje van 100 miljard dollar in de strijd.

Met het verlofdagje op de continentaal-Europese beurzen ligt de focus dinsdag sowieso op Wall Street. Het zwaartepunt van de Wall Street-dag valt na de slotbel. Dan komt het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld met resultaten: Apple 

Apple is weliswaar voorlopig het grootste beursgenoteerde bedrijf, want de iPhone-producent ziet de voorsprong op de 'alleswinkel' van Jeff Bezos, Amazon.com, slinken. Amazon kwam vorige week met ijzersterke cijfers, die van Apple laten zo goed als zeker een stuk minder groei zien.

163
Mount Cash
Apple liet al weten dat het na de Amerikaanse belastingverlaging niet de bedoeling is op de berg cash van netto 163 miljard dollar te blijven zitten

Morgan Stanley zette net als het gros van de Wall Street-analisten onlangs stevig het mes in de prognoses voor het veruit belangrijkste product van Apple, de iPhone. Voor het eind maart afgesloten kwartaal is er waarschijnlijk nog nipt groei. Analiste Katy Huberty mikt op 52,3 miljoen iPhones, 3 procent meer dan vorig jaar.

Dat is in lijn met de verwachting van de meeste analisten: die rekenen op 52 à 53 miljoen verkochte iPhones, goed voor een kwartaalomzet van rond 61 miljard dollar.

Maar door een zwakke Chinese vraag en toenemende signalen van teleurstellende verkopen van de iPhone X rekent ze voor het lopende kwartaal slechts op 34 miljoen iPhones, liefst 17 procent minder dan een jaar eerder en een heel stuk onder de Wall Street-consensus. Die consensus rekent op 42 miljoen iPhones, wat zich in een kwartaalomzet van ongeveer 52 miljard dollar zou vertalen.  

De kans is dus reëel dat Apple-CEO Tim Cook met een teleurstellende prognose komt. Maar Apple kan dat compenseren met het grootste zoethoudertje aller tijden. De Californiërs zitten op een berg cash die eind december netto 163 miljard dollar bedroeg. 

Van die berg cash gaf Apple zelf aan dat hij beter kan worden uitgekeerd, nu hij dankzij de belastingverlaging van president Donald Trump vlotter dan vroeger voordelig naar het hoofdkantoor 'gerepatrieerd' kan worden. Daardoor denken analisten dat Apple zal aankondigen dat de komende jaren 100 miljard dollar extra naar de aandeelhouders vloeit, via dividenden en nog meer bulkinkopen van eigen aandelen.

De Morgan Stanley-analiste rekent er zelfs op dat Apple het bestaande uitkeringsprogramma tegen maart 2020 met 150 miljard dollar opkrikt. Een zoethoudertje van formaat, in afwachting dat Apple eindelijk naast de dominante iPhone een nieuwe groeimotor aanboort. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud