Fed denkt niet aan renteverlaging

Op 1 mei zei Jerome Powell van de Fed dat lagere inflatie 'tijdelijk' was. De notulen die nu verschenen benadrukken dat daarover grote eensgezindheid bestaat binnen het rentecomité die beslist waar de beleidsrente naartoe moet. ©AFP

In een samenvatting van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank gaat de Fed er prat op dat de lage inflatie 'tijdelijk' is. Beleggers zijn na de publicatie minder overtuigd dat er dit jaar een renteverlaging in zit.

Be The Match BioTherapies

Geen enkele keer kwam een renteverlaging ter sprake in de gesprekken van het Amerikaanse rentecomité toen ze begin mei een rentebesluit moesten afkloppen. Dat blijkt uit de notulen die woensdagavond om 20u Belgische tijd verschenen. Terwijl de toppers van de Fed hun licht schenen over de economische toestand van de VS, was er geen expliciete vermelding van een mogelijke respons mocht het bergaf gaan met de grootste economie van de wereld.

Transitory, oftewel 'tijdelijk', is het woordje waar na de persconferentie van voorzitter Jerome Powell op 1 mei de focus op lag. Uit de notulen blijkt dat 'veel' Fed-toppers akkoord gingen met de inschatting dat een dip van de inflatie in de VS van voorbijgaande aard is.

De Fed toont zich dus geduldig, terwijl beleggers veel gretiger wachten op een adrenalineshot in de vorm van een renteverlaging. Dat zou geld lenen goedkoper maken voor beursgenoteerde bedrijven, wat grosso modo kan leiden tot sterkere resultaten.

Brusselse kwartaalcijfers

Ook belangrijk op de voorlaatste beursdag deze week: bedrijfsresultaten. Nu de allerlaatste jaarcijfers binnendruppelen, komen steeds meer verslagen over het eerste kwartaal binnen. Donderdagochtend vroeg is het de beurt aan bouw- en baggergroep CFE en diens grootste aandeelhouder Ackermans & van Haaren .

De holding Gimv komt nog met jaarcijfers aandraven, al hoort daar het eerste kwartaal van 2019 bij. Het gebroken boekjaar van de Antwerpse holding liep van 1 april 2018 tot 31 maart 2019.

En we zetten het al een dag op voorhand in de kijker: vrijdagochtend verwachten we - eindelijk - de uitgestelde jaarcijfers van Nyrstar . Tegelijkertijd komen ook de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van 2019 uit.

Biotech-brief

Het in Brussel genoteerde Nederlandse biotechbedrijf Kiadis Pharma liet 's avonds laat nog weten dat het de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA een brief had gestuurd. Die diende als antwoord op de opmerkingen die EMA eind vorig jaar gaf voor het toestaat dat de stamceltherapie van de Nederlanders mag verkocht worden in Europa.

Dat was destijds goed voor een stevige dreun voor het aandeel, dat sindsdien niet meer boven de intekenprijs van de beursgang in 2015 geraakte. Als de extra data die Kiadis opdiepte uit patiëntenproeven de EMA kan overtuigen, verwacht het bedrijf nog dit jaar te kunnen starten met de verkoop van ATIR101. Dat middel doorstond alle klinische testfases en dient om de slaagkans van stamceltransplantaties te verhogen.

In een apart persbericht eerder op de avond gaf Kiadis aan dat het zal samenwerken met een Amerikaanse partner genaamd Be The Match Therapies. Die heeft ervaring met het ontwikkelen en ook het commercialiseren van stamceltherapieën. Het bedrijf was al voor de eeuwwisseling bezig met beenmergtransplantaties en stamceloperaties. Het persbericht vermeldt geen mijlpaalbetalingen of kostenverdelingen tussen Kiadis en Be The Match.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect