Fed hint allicht op renteknip

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). ©AFP

Vandaag neemt de Amerikaanse centraal bankier Jerome Powell zijn rentebesluit.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal vandaag haar rentebesluit nemen. De algemene verwachting is dat de monetaire autoriteit de rente niet verlaagt, maar wel zal hinten op een renteknip later in het jaar.

Die laatste verwachting lijkt terecht. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, hintte onlangs zelf nog op een renteknip later dit jaar. Dat deed hij door te zeggen dat hij 'gepast' zal reageren op de economische gevolgen van de handelsoorlogen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens ING verwacht de markt - afgaande op de futures - een renteverlaging van 100 basispunten in de komende twaalf maanden.

Hij was niet het enige lid van het rentecomité dat daarop zinspeelde. Ook de president van het Fed-kantoor in St. Louis zei eerder dat een verlaging van de rente 'mogelijk snel nodig' is als de economie verder verslechtert.

Renteknip voor volgende maand

Volgens ING verwacht de markt - afgaande op de futures -  een renteverlaging van 100 basispunten in de komende twaalf maanden. Verder zou er 70 procent kans zijn dat de eerste renteknip al volgende maand plaatsvindt. Econoom James Knightley van ING denkt dat de marktverwachtingen wat overdreven zijn. 'Volgens ons is de markt iets te agressief. Wij zien de Fed de rente twee keer met 25 basispunten verlagen, in september en december.'

Knightley denkt dat de Fed zijn prognoses zal verlagen. 'We verwachten dat de Fed na de jongste tegenvallende cijfers zijn inflatieverwachtingen verlaagt. Dat geeft de centrale bank ook de ruimte om duidelijk te hinten op een renteverlaging.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect