Feest op Tadawul

Een werknemer van Aramco staat voor een bos van leidingen in de haven van Ras Tanura. ©Simon Dawson/Bloomberg

Saudi Aramco, ’s werelds grootste oliebedrijf, krijgt woensdag zijn eerste notering. Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt zo goed als zeker geen knaller.

Om 7.30 uur Belgische tijd zal Aramco voor het eerst noteren op de Saudi Stock Exchange, ook bekend als Tadawul. Een gebeurtenis om u tegen te zeggen, want het gaat om de grootste beursintroductie ooit. Als de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend, loopt de opbrengst van de kapitaaloperatie op tot 29,4 miljard dollar.

De beursintroductie van Aramco is vooral een Arabisch gebeuren. Wegens een gebrek aan interesse van buitenlandse institutionele investeerders werden de roadshows buiten de Golfregio geschrapt. Niettemin vonden alle aangeboden aandelen moeiteloos een koper. Gezien de sterke vraag verwachten waarnemers dat de eerste beursdag een succes wordt.

Om 20 uur staat het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda. De Fed heeft zelf aangegeven dat het rentebesluit van december niet bijster opwindend zal zijn. De Amerikaanse centrale bank zal de basisrente handhaven op 1,50-1,75 procent, wordt algemeen verwacht. Na drie renteverlagingen heeft de Fed voldoende gedaan om de economie te stabiliseren.

Voorzitter Jerome Powell zei eerder dat het monetair beleid alleen wordt bijgestuurd als de economische vooruitzichten ‘materieel’ veranderen. En dat lijkt voorlopig niet het geval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud