Feestende Chinezen

Chinezen zingen een patriottisch lied naar aanleiding van 70 jaar Chinese Volksrepubliek. ©AFP

De Chinese aandelenbeurzen houden vanaf vandaag een week lang de deuren gesloten. Het is uitkijken naar het inflatiecijfer voor de eurozone.

De Chinese Volksrepubliek werd precies 70 jaar geleden opgericht en dat wordt vandaag met veel luister en in alle toonaarden gevierd. De handelsoorlog met de Verenigde Staten ten spijt blaakt het land van zelfvertrouwen. Met Xi Jinping heeft China ook zijn sterkste leider sinds Mao.

Het openbaar leven in de Volksrepubliek valt deze week helemaal stil en dus blijven ook de aandelenbeurzen dicht. Pas op 8 oktober hervat de handel in Shanghai en Shenzhen. In Hongkong gebeurt dat al vroeger, op 2 oktober. Op 7 oktober is er wel nog een sluitingsdag wegens het Chung Yeung Festival.

Het belangrijkste macro-economische cijfer dat de Europese beurzen te verwerken krijgen, is wellicht de inflatie in de eurozone. Economen verwachten dat de inflatie in september stabiel is gebleven op 1 procent. De kerninflatie (zonder voeding en energie) zou wel licht zijn toegenomen, van 0,9 tot 1 procent.

Daarmee blijft de inflatie wel flink onder het streefdoel van de ECB: lager dan maar dicht bij 2 procent. De renteverlaging van 12 september en de herlancering van het inkoopprogramma voor obligaties zijn bedoeld om de economie wat extra zuurstof te geven en de inflatie aan te jagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud