Fotogeniek

Een man met een mondmasker neemt foto's met zijn smartphone in de Galleria Vittorio Emmanuele II in Milaan. ©AFP

Dat de jaarcijfers van Smartphoto er goed zullen uitzien, weten we al ongeveer een maand. Zouden mensen minder plaatjes schieten door het coronavirus?

Op 31 januari stuurde Smartphoto , ‘de innovatieve foto e-commerce  groep uit Wetteren’, een erg gesmaakte trading update uit. We kregen er drie belangrijke basiscijfers voorgeschoteld die zonder uitzondering positief verrasten.

Zo bleek dat de omzet van Smartphoto vorig jaar met 10,6 procent is toegenomen tot 51,5 miljoen euro. Een cijfer dan onder meer de prognose van KBC Securities overtrof.

Ook winstmatig presteerde de fotogroep sterk. De brutobedrijfswinst (ebitda) vóór IFRS 16 (leaseovereenkomsten) kwam uit op 7,9 miljoen euro, een toename met 14,2 procent. Ook dit was beter dan analist Guy Sips had verwacht. Smartphoto schreef de goede winstprestatie toe aan ‘verdere groei in mobiel’ en aan de verkoop van allerlei fotogeschenken.

Een derde cijfer had betrekking op de nettogeldmiddelen die het bedrijf eind vorig jaar in kas had. Die bedroegen 10,3 miljoen euro, wat ongeveer evenveel is als een jaar eerder (10,5 miljoen euro) en dit ondanks de uitkering van een dividend (Smartphoto keerde over 2018 voor het eerst sinds 2004 weer een dividend uit), de inkoop van eigen aandelen en de investering in een bijkomend gebouw.

Met al deze informatie kijken beleggers nu vooral uit naar de nettowinst en naar het dividend. Vorig jaar ontvingen ze 0,50 euro bruto per aandeel. Bijna de helft daarvan vloeide naar enkele Vlaamse ondernemers die een stevig belang in Smartphoto aanhouden: Philippe Vlerick, Etienne Kaesteker en Marc Coucke.

Ook de vooruitzichten verdienen bijzondere aandacht. Hoewel foto’s dankzij de smartphone nu omzeggens het hele jaar door worden genomen, gebeurt dat doorgaans intenser op vakantie of op reis. Het toerisme beleeft echter moeilijke tijden door het coronavirus. Mogelijk zou Smartphoto daar dus kunnen onder lijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud