Gaf D'Ieteren gas in het eerste halfjaar?

D'Ieteren komt vandaag met halfjaarcijfers. ©Emy Elleboog

De verwachtingen voor de halfjaarresultaten van de Brusselse holding zijn hooggespannen.

Nabeurs komt D'Ieteren vandaag met halfjaarcijfers. Het zijn de eerste onder de nieuwe CEO Francis Deprez. Vooral van de ster Belron, de hersteller van autoruiten, verwachten analisten veel. 

Na mooie resultaten over het jaar 2018 kwam de familieholding dit jaar ook met mooie kwartaalcijfers. Vooral de autoglashersteller Belron groeide flink in de VS: de omzet ging 12 procent hoger. Door de goede resultaten trok D'Ieteren de verwachtingen voor 2019 op. De voorspelde winststijging van minstens 10 procent maakte plaats voor een groeiprognose van minstens 25 procent. 

Ook voor vandaag zijn de verwachtingen over de cijfers hooggespannen. 'Wij verwachten een sterk eerste halfjaar met excellente resultaten voor Belron', zegt analist David Vagman van ING. De analist gaat ervan uit dat de winst voor belastingen op jaarbasis met 23 procent gestegen is naar 190,1 miljoen euro. De consensus is wat conservatiever met een verwachting van 166,2 miljoen euro. De aandelenspecialist schat de omzet op 4,1 miljard euro, in lijn met de consensusverwachting.

Volgens Vagman zal de winstgroei vooral afhangen van Belron, de hersteller van autoruiten die bij ons vooral bekend is van het Carglass-merk. De analist denkt dat de verkopen van Belron tegenover de eerste jaarhelft van 2018 met 10 procent gestegen zijn. De winst zou vooruit zijn gespurt met maar liefst 57 procent dankzij een sterke toename van de winst in de VS. 

Auto's en notitieboekjes

Over de autotak van D'Ieteren is de analist wat minder positief. Vagman voorspelt een daling van de verkopen van D'Ieteren Auto met 7 procent door een afname van het aantal nieuw verkochte auto's in België. De winst zou ook terugvallen met 5 procent, ondanks de kostenbesparingen die in deze tak zijn gedaan.

Ook over de schriftjesproducent Moleskine is hij niet erg enthousiast, want hij verwacht een daling van de verkopen met 5 procent. 'Moleskine maakte een slechte start in het eerste kwartaal. Verder was het eerste kwartaal van 2018 bijzonder sterk', zegt Vagman.

Mogelijk zal het bedrijf ook meer loslaten over een potentiële overnameprooi. De holding zei eerder dit jaar te jagen op een 'Europese kampioen met groeipotentieel' met een waarde van om en nabij 1 miljard euro. Onlangs nam Safelite, de Amerikaanse dochter van Belron, nog een autobeglazingsbedrijf over.

Naast D'Ieteren komen vandaag ook Balta en Agfa-Gevaert met halfjaarresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud