Groeit het vertrouwen in de Duitse economie?

Vandaag zien we of het vertrouwen in de Duitse economie is verbeterd. ©Photo News

Om 11u wordt de zogenaamde ZEW-index van het Duitse beleggingsvertrouwen gepubliceerd. Economen voorspellen een verbetering.

De economie in de Bondsrepubliek heeft het dit jaar zwaar te verduren. In het tweede kwartaal kromp de economie met 0,1 procent en ook voor het derde kwartaal verwachten economen een krimp van 0,1 procent. Donderdag wordt dat cijfer bekendgemaakt. Pro memorie: twee krimpkwartalen op rij houdt een recessie in.

Het oog van de storm bevindt zich in de Duitse industrie, die sterk afhankelijk is van de internationale handel. De wereldwijde groeivertraging en de internationale handelsspanningen wegen op de Duitse fabrieken.

De crisis is goed terug te zien in de zwakke inkoopmanagersindex (PMI). Met een indicator van 42,1 punten in oktober bleef de industrie aan het begin van het vierde kwartaal flink in de krimpmodus (een getal onder 50 wijst op een daling in de activiteit). De jongste maanden is er ook een sterke daling van de werkgelegenheid in de industrie. Dat laatste is volgens economen een gevaarlijke ontwikkeling, omdat hiermee de kans op besmetting naar de dienstensector toeneemt.

ZEW

Vandaag weten we alvast of beleggers hun vertrouwen in de Duitse economie wat opgekrikt hebben. Daarvoor is er de ZEW-index, die meerdere cijfers omvat. Economen verwachten dat het cijfer voor de huidige economische situatie uitkomt op -22,3 tegenover een index van -25,3 in oktober.

Beleggers krijgen ook de vraag om hun economische vooruitzichten voor de komende 6 maanden te geven. Economen schatten dat het vooruitkijkende getal in november op -13 uitkwam, tegenover -22,8 een maand eerder. Een meting onder de nul laat zien dat het aantal pessimisten groter is dan het aantal optimisten. De verwachting is dus dat de ZEW-index een minder pessimistische beleggers zal tonen.

Infineon en Continental

Er zijn vandaag nog twee belangrijke graadmeters voor de toestand in de Duitse economie. De chipmaker Infineon en de bandenfabrikant Continental komen met kwartaalcijfers. Het zijn beide toeleveranciers van de autosector, een belangrijke subsector van de industrie. Er gloort wat hoop, want onlangs kwam de Belgische chipmaker Melexis - ook een belangrijke leverancier van de autosector - met de mededeling dat het verbetering ziet. Ook de Duitse automaker BMW biedt hoop: het bedrijf presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud