Advertentie

Gulle bedrijven maken Bel20 lentemoe

©Photo News

De Bel20 krijgt vanaf woensdag met een kopwind af te rekenen bij de stevige voorjaarsrally: gulle bedrijven.

De Bel20  heeft er sinds het dieptepunt van eind december een stevige rit van dik 20 procent op zitten, al zette Umicore met een stevig winstalarm dinsdag een domper op de feestvreugde. Maar vanaf morgen krijgt de Brusselse beursbarometer af te rekenen met een forse kopwind: de jaarlijkse lentemoeheid.

Woensdag gaat bij Proximus het - royale - (slot)dividend van de koers af, de eerste van een hele reeks Bel20’ers die na groen licht van de jaarvergadering een deel van de winst naar de aandeelhouders laten vloeien. En telkens als een Bel20-lid een coupon aan zijn aandeelhouders gunt, zakt de beurskoers en dus ook - in functie van hoe zwaar het aandeel in de beursbarometer weegt - de Bel20.

Over heel 2019 ‘kost’ dat couponnetjesgeknip de Bel20 124 punten (zie tabel herionder), grotendeels in de periode april-juni. Anders gezegd: de Bel20 moet al dik 3 procent in koers stijgen, louter om de impact van de dividendenstroom te compenseren.

©Mediafin

En dat cijfer is nog een onderschatting: Telenet heeft nog geen formele aankondiging gedaan over het dividend. Wel belooft de telecom- en mediagroep vanaf dit najaar een ‘regulier’ dividend uit te keren dat 50 à 70 procent van de vrije cashflow over het voorbije boekjaar. Dat stemt overeen met 1,90 à 2,70 euro per aandeel.

©rv

Merk op dat Aperam als enige de belegger elke drie maanden een coupon gunt. De producent van roestvrij staal prikt dit boekjaar voor het eerst zijn dividend in euro in plaats van in dollar vast, wat de Europese belegger rekenwerk en wisselkoersrisico bespaart.

Onze favoriet is Sofina: de holding becijfert luidens een voetnoot in het jaarverslag als enige het brutodividend tot op zes (!) cijfers na de komma, 2,785714 euro om precies te reden. De reden? Na aftrek van 30 procent roerende voorheffing is dat exact 1,95 euro. Netjes twee cijfers na de komma en dus helder voor de vele trouwe kleine aandeelhouders.

Nog op de beleggersagenda vandaag:

  • Een kwartaalupdate van een biotechbedrijf is meestal niet echt iets om naar uit te kijken. Bij MDxHealth is dat anders. De nieuwe CEO, de Amerikaan Michael McGarrity, moet aantonen dat de belangrijkste omzetdraaier - de prostaatkankertest ConfirmMDx - nog toekomst heeft op de cruciale Amerikaanse markt. De vorige CEO, Jan Groen, moest opstappen nadat de groei ondanks grote marketinginspanningen volledig stilgevallen was
  • Bij Orange Belgium is de vraag bij het kwartaalrapport of de nummer drie van de Belgische mobiele markt de sterke lijn van de vorige twee kwartalen kan doortrekken. Analisten zijn er alleszins van overtuigd dat CEO Michael Trabbia met zijn 'kabelknippersaanbod' marktleider Proximus kan pijn doen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud