Hamon zoekt geld, aflevering VI

Vandaag trapt de kwakkelende engineeringgroep nog maar eens een bedelronde bij de aandeelhouders af.

Vandaag start de jongste bedelronde bij Hamon, de nummer zes sinds 2014. De kapitaaloperatie is met maximum 67 miljoen een veelvoud van de huidige beurswaarde en dus zal de beurskoers van de al jaren kwakkelende specialist in koeltorens fors lager openen.

Per aandeel 'mogen' de aandeelhouders namelijk intekenen op liefst zes nieuwe aandelen tegen de vriendenprijs van 0,50 euro per stuk. Met andere woorden: wie gebruik maakt van zijn voorkeurrecht - al is 'voorkeur' hier misschien niet het beste woord - zal in plaats van 1 aandeel van 2,30 euro (slotkoers vandaag) er plots 7 hebben. Eén van 2,30 euro en zes van 0,50 euro. Gemiddeld dus 0,757 euro, wat ook de theoretische vertrekbasis morgen is.

Anders gesteld: het oude aandeel van 2,3 euro valt vrijdagochtend uiteen in een nieuw aandeel van 0,757 euro plus zes inschrijvingsrechten ter waarde van 1,542 euro (zes keer het verschil tussen 0,757 euro in de inschrijvingsprijs van een halve euro). 

Sowieso staan aandeelhouders voor een niet bepaald fijne keuze: ofwel nog méér geld stoppen in een bedrijf waar ze al veel geld aan verloren hebben, ofwel een enorme verwatering voor lief nemen. 

Nog op de beleggersagenda vandaag:

  • Aandeelhouders van de privak Quest for Growth kunnen na het sterke beursjaar 2017 rekenen op een stevig dividend, in cash of in aandelen. 
  • De vastgoedgroep Wereldhave Belgium wordt midscheeps getroffen door de sanering bij Carrefour België
  • Wall Street vlagde dankzij de zwakke dollar nog maar eens op een record af, IBA-rivaal Varian stal de show met sterke resultaten
  • 'Irrationeel', vindt Bernard Arnault de recordjacht op de beurzen. Met de recordresultaten van zijn luxe-imperium heeft de CEO van LVMH minder problemen. 
  • ASIT Biotech heeft 9,4 miljoen euro vers geld opgehaald. De kapitaalronde was initieel tegen eind 2017 voorzien en was broodnodig omdat de kas bij het biotechbedrijf temidden tegenvallende onderzoeksresultaten zo goed als leeg was
  • De Amerikaanse economie blijft waarschijnlijk op toerental. Economen denken dat de data die statistici in Washington vrijdagmiddag vrijgeven een groei van 3 procent op jaarbasis zullen laten zien, in lijn met het groeitempo in het tweede (3,1%) en het derde kwartaal (3,2%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud