analyse

Handelsoorlog en lage inflatie voeden speculatie over actie ECB

©AFP

De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt donderdag of de economie extra stimuli nodig heeft. Er is weinig kans dat ze nu al maatregelen aankondigt.

De raad van bestuur van de ECB vergadert in een somber economisch klimaat. De escalatie van de handelsconflicten tussen de VS en de rest van de wereld vergroten de vrees voor een recessie, de inflatie blijft te laag en de inflatieverwachtingen dalen verder onder de doelstelling.

Die slechte economische context verhoogt de druk op de ECB om haar monetair beleid te versoepelen. De geldmarkt verwacht een renteverlaging tegen juli 2020, meldde het persbureau Bloomberg woensdag. De ECB zegt dat ze de depositorente zeker tot eind 2019 op het niveau van -0,4 procent houdt.

Er is dus weinig kans dat de ECB donderdag al extra stimuli lanceert om de lage groei en de inflatie op te krikken. Naast nieuwe economische vooruitzichten worden de voorwaarden van de geplande langlopende leningen aan de banken wellicht het enige concrete nieuws. De ECB verstrekt vanaf september leningen met een looptijd van twee jaar aan de banken om de kredietverlening te stimuleren.

Bij de vorige ronde konden de banken geld lenen tegen een rente van -0,4 procent als ze voldoende kredieten verstrekten aan gezinnen en bedrijven. De ECB was van plan nu hogere rentes van minstens 0 procent te hanteren, omdat ze niet wil dat de banken verslaafd geraken aan die goedkope financiering. Maar de jongste weken groeide de speculatie dat de rente op de nieuwe kredieten opnieuw lager zal zijn dan nul, omdat de economie extra zuurstof kan gebruiken.

©Mediafin

Vooruitzichten

De ECB publiceert ook nieuwe groei- en inflatievooruitzichten. Maar economen verwachten geen grote herzieningen. De verslechtering van de groeivooruitzichten wordt min of meer gecompenseerd door de hoger dan verwachte groei in het eerste kwartaal. De nieuwe vooruitzichten zullen wellicht bevestigen dat de inflatie tot en met 2021 lager blijft dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

De centrale bank onderzoekt ook of er maatregelen nodig zijn om de impact van de negatieve depositorente op de winsten van de banken te milderen. Die strafrente op de cashoverschotten kost de banken van de eurozone 7,5 miljard per jaar. Frankfurt overweegt om een deel van de cashoverschotten vrij te stellen van de negatieve rente. Maar veel bestuurders staan terughoudend tegenover een stelsel van meerdere depositorentes, omdat het beleid dan complexer wordt.

Intussen beperkt het aantreden van nieuwe bestuurders de zichtbaarheid van het ECB-beleid. Philip Lane volgde op 1 juni Peter Praet op als hoofdeconoom. Hij speelt een cruciale rol, omdat de hoofdeconoom op de vergaderingen een voorstel doet over het gepaste beleid.

Noord- en Zuid-Europa

De Amerikaanse bank JPMorgan bepaalde op basis van uitspraken welke ECB-bestuurder een duif is en wie een havik. Een duif is een centraal bankier die voorstander is van een soepel geldbeleid. Een havik bepleit een strenger beleid. Pierre Wunsch, de Belgische bestuurder, is minder een duif dan zijn voorganger Jan Smets, zeggen JPMorgan en Bloomberg. Ook Praet was een uitgesproken duif. Wunsch noemde begin dit jaar de termen havik en duif karikaturen.

Het overzicht van JPMorgan wijst op een kloof tussen Noord- en Zuid-Europa. De ECB-bestuurders uit Noord-Europa zijn bijna allemaal haviken, terwijl de bestuurders uit Zuid-Europa duiven zijn. Een verklaring is dat de Zuid-Europese economieën zwakker zijn en daardoor meer behoefte hebben aan een soepel monetair beleid.

België is een van de uitzonderingen. Het behoort geografisch eerder bij Noord-Europa, maar onze centraal bankiers leunen aan bij Zuid-Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud