Hello hello, how low?

Mario Draghi, (bijna) afscheidnemend voorzitter van de Europese Centrale Bank ©AFP

Hoe laag kan de rente eigenlijk zakken? Antwoord deze middag op de Laatste Show van Super Mario.

Hello hello, how low?’? Met dat refrein van Nirvana’s grungekraker Smells Like Teen Spirit in het hoofd trekt het leger ECB-watchers vandaag naar Frankfurt.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, toont zich al acht jaar meester in het bespelen van de marktverwachting. En dus rekenen beleggers weer eens op vuurwerk van ‘Super Mario’ om de Europese economie een zoveelste stroomstoot te geven, voor hij eind oktober afzwaait.

Hello hello, how low Mario?

Een stroomstoot zou zeker welgekomen zijn. De nieuwe prognoses die de centraal bankiers vandaag vrijgeven, zullen eens te meer onderstrepen dat de inflatie nog jaren onder de eigen doelstelling blijft. En ook dat de economie in 2020 verder zal afkoelen, na een al moeilijk 2019.

Een vers blik stimulus dan maar. Om te beginnen nog een renteknip. Dat zou dan de depositorente - die al sinds de zomer van 2012 op of onder nul noteert - naar minus 0,5 procent brengen, van minus 0,4 procent. Dit keer mogelijk wel met maatregelen om het leed voor de banken te milderen: Europese banken betalen nu op jaarbasis 7,5 miljard euro strafrente op de cash die ze ‘s nachts in Frankfurt parkeren.

Die hoop op een beetje mededogen hielp de al jaren verguisde Europese bankaandelen deze week aan een zeldzame rally. Draghi zelf gaf dit voorjaar al aan wel oren te hebben naar het argument dat de strafrente de rendabiliteit van de sector onder druk zet.  

En ook de lange rente mag gerust nog lager, zelfs al lenen veel Europese overheden en bedrijven nu al gratis. Daarom rekenen ECB-watchers dat Draghi de eind 2018 met een teller op een coole 2.600 miljard gestopte bulkinkopen van schuldpapier zal reanimeren, tegen een tempo van 30 miljard euro per maand. Afspraak voor de Laatste Show van Super Mario, deze middag om 14u30.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud