Het juk van de lage rente weegt op KBC

De lage rente blijft wegen op de rente-inkomsten van KBC. ©BELGA

Vandaag komt KBC met kwartaalresultaten op de proppen. Naar verwachting vreet de lage rente aan de winstmarge. Volgens beurshuis Kepler Chevreux komt er een positieve verrassing uit de bus.

De Belgische bank lijdt net als haar sectorgenoten onder de lage rente. Door de bodemrente behaalt KBC minder rendement per uitgeleende euro. De dalende financieringskosten, zoals de rente op een spaarboekje, zijn onvoldoende om dat te compenseren. 

Wel kan KBC in het eerste kwartaal de margedruk wellicht wat verdoezelen door een stijging in het aantal leningen. Maar het sterke vierde kwartaal van vorig jaar overdoen lukt KBC niet, denken de analisten bij Bloomberg Intelligence. Volgens hen zakt het netto rente-inkomen in het eerste kwartaal met 1 tot 2 basispunten.

De consensus bij een panel van 18 analisten ligt op een omzet van 1,9 miljard euro en een winst vóór belastingen van 632 miljoen euro. Het beurshuis Kepler Chevreux vindt dat een onderschatting. 'De consensus overschat het aantal probleemkredieten. Bovendien wordt de rentemarge onderschat aangezien KBC veel valutarisico's heeft afgedekt via valutaswaps,' aldus een analist bij Kepler. Via zo'n swaps koopt KBC buitenlandse munten om meteen een verkoopcontract vast te leggen voor de toekomst. Op die manier smoort de bank de wisselkoersrisico's in de kiem.

Het aandeel van KBC noteert met een premie boven zijn sectorgenoten door zijn superieure rentabiliteit (rendement op eigen vermogen van 17%) en balanssterkte. Dit jaar presteerde het aandeel licht slechter dan de sectorgenoten. Sinds begin dit jaar is het 2 procent gezakt tegenover een daling van 1,2 procent voor de Stoxx 600 Banks Index.

Volgens Bloomberg Intelligence heeft het aandeel weinig opwaarts potentieel. Er is al een premie in de prijs verwerkt en aandeelhouders zullen voor een verhoging van het dividend waarschijnlijk nog twee jaar moeten wachten. De ambitieuze overnamestrategie van KBC in Oost-Europa laat weinig ruimte om veel winst uit te keren.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content