Het minst geliefde aandeel van de Bel 20

De telecomspeler Proximus komt vandaag met kwartaalresultaten. ©BELGA

Staatsbedrijven en de beurs, het is niet altijd een 'match made in heaven'. De lijdensweg van Bpost brengt dat maar wat goed in herinnering. Is het toeval dat Proximus zowat het minst geliefde aandeel van de Bel 20 is?

Van de 26 beursadviezen die het persagentschap Bloomberg bijhoudt, vinden er slechts 3 het een goed idee om Proximus te kopen. Maar liefst 40 procent geeft zelfs een verkoopadvies aan de telecomaanbieder. Een unicum in het 'bullish' beurslandschap.

In de aanloop naar de kwartaalresultaten die het bedrijf vandaag publiceert, kwamen heel wat beurshuizen met sombere rapporten. Een ervan is UBS die het koersdoel verlaagde van 28,5 euro naar 26,6 euro. De bank maakt zich vooral zorgen om een toename aan regulering en toegenomen concurrentie op de van oudsher afgeschermde markt. 

De telecomwaakhond BIPT heeft een rapport klaar dat de weg bereidt voor meer mededinging op de telecommarkt. Concurrenten voor Proximus en Telenet mogen volgens het BIPT niet verplicht worden tegelijk internet, tv en vaste telefonie aan te bieden. Ze zullen ook uitsluitend internet kunnen aanbieden, wat volgens hem een nieuwe dynamiek op de markt kan brengen.

 Proximus moet zijn netwerk openstellen voor concurrenten. Volgens Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) gaat het om een 'virtuele toegang' die het overheidsbedrijf Proximus ook moet toelaten zijn investeringen in de glasvezelnetwerken te beschermen. Proximus plant voor 3 miljard euro investeringen in een upgrade van dat netwerk.

Die opening van de markt zal volgens UBS wegen op de aandelenkoers. Een fusie tussen de Waalse telecomspeler VOO en de Vlaamse aanbieder Telenet kan een geduchte nationale concurrent opleveren. De bank knipt de vooruitzichten voor de brutobedrijfswinst (ebitda) met 1 à 2 procent. Het mooie brutodividendrendement van 6 procent legt wel een bodem onder de koers.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud