Het verbale bochtenwerk van Mario Draghi

©REUTERS

De voorzitter van de Europese Centrale Bank zal zijn onmiskenbaar talent als verbaal acrobaat vandaag hard nodig hebben.

Mario Draghi is als Italiaan een volleerd verbaal acrobaat en zal dat talent deze middag op de persconferentie tijdens de klassieke 'pingpong' met journalisten hard nodig hebben.

Hoe valt het immers te rijmen dat dee Europese Centrale Bank de stimulus - in de vorm van bulkinkopen van staats- en bedrijfsschulden - heeft stopgezet, terwijl de inflatie al jaren hardnekkig onder de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') blijft én de economie in een snel tempo achteruit kachelt? 

Met een Italiaanse economie die in een recessie gesukkeld is en een Duitse die pas ternauwernood het R-woord heeft kunnen vermijden, is het moeilijk vol te houden - zoals Draghi zelf en hoofdeconoom Peter Praet lang volhielden - dat de groeivertraging in de eurozone een tijdelijk fenomeen is. 

De jongste tijd benadrukken Draghi & co dan ook dat de stimulus verre van voorbij is, ook al koopt de centrale bank geen extra schulden meer op. Omdat er elke maand schulden op de tot meer dan 4.700 miljard euro gezwollen balans vervallen, blijft de ECB nog voor enkele miljarden per maand schulden kopen om te vermijden dat de balans zou krimpen.

En vooral: de centraal bankiers benadrukken dat de beleidsrente nog langer op nul kan gebetonneerd blijven, mogelijk zelfs tot in 2020. Tot wanhoop van de door beleggers al jaren verguisde Europese banken, die door het jarenlange nulrentebeleid de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - uitgehold zien. 

Kortom: de persconferentie van Mario Draghi belooft deze middag het betere verbale bochtenwerk op te leveren. Afspraak klokslag half drie voor een uurtje met het betere bankiersjargon. 

Nog op de beleggersagenda:

  • Euronav  komt voorbeurs met de resultaten over het vierde kwartaal. Er - we durven het nauwelijks zeggen na de vele valse lentes van de voorbije jaren - gloort mogelijk wat beterschap voor 's werelds grootste onafhankelijke olierederij. Analisten rekenen op de eerste kwartaalwinst in 2018, met dank aan de duidelijke verbetering van de tankertarieven. Minstens even belangrijk zijn de vooruitzichten voor 2019. Die ogen zeker voor de eerste jaarhelft niet schitterend, gelet op de kleinere productie van oliekartel OPEC en de vele nieuwe supertankers die in de vaart komen. 
  • Biocartis  haalde op luttele uren 55 miljoen euro op bij grote beleggers. Die konden tegen een korting van 8 procent op 5 miljoen nieuwe stukken intekenen, waardoor kleine beleggers hun belang met zowat een tiende zien verwateren. 
  • Op Wall Street boekte de Dow Jones  stevige winst, dankzij de sterke resultaten van oudgedienden IBM, Procter & Gamble en United Technologies. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud