Hoe beoordeelt ECB impact strengere lockdowns?

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©BELGAIMAGE

De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag, maar zal bijna zeker geen nieuwe maatregelen aankondigen.

De economische vooruitzichten op korte termijn zijn sinds de ECB-vergadering van 10 december verslechterd. De snelle verspreiding van de besmettelijker Britse variant van het coronavirus heeft de jongste dagen en weken in verscheidene landen geleid tot een verlenging en/of verstrakking van de lockdown. Daarom kijken beleggers uit naar commentaren van de ECB over de economische toestand.

Het risico op een technische recessie is toegenomen.
Carsten Brzeski
Econoom ING

Sommige economen hebben hun groeivooruitzichten voor het eerste kwartaal verlaagd. 'Het risico op een krimp in het eerste kwartaal en op een technische recessie is toegenomen', zegt Carsten Brzeski, hoofd macro-economie van ING. Een recessie is een periode van twee kwartalen van negatieve groei op rij.

Maar er zijn verscheidene redenen waarom nieuwe maatregelen van de ECB onwaarschijnlijk zijn. In de eerste plaats kan Frankfurt niet veel doen om de impact van de lockdowns te compenseren. Bovendien lanceerde de ECB al in december extra stimulus. Ze verhoogde toen haar aankoopprogramma van obligaties met 500 miljard euro naar 1.850 miljard euro en verlengde de looptijd van dat inkoopprogramma tot maart 2022. Binnen dat bestaande programma kan de ECB tijdelijk wel meer obligaties aankopen.

Meevallers

Er zijn ook enkele meevallers voor de economische vooruitzichten op wat langere termijn. Het ziet ernaar uit dat vanaf het tweede kwartaal meer coronavaccins beschikbaar zullen zijn dan verwacht. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben eind december op de valreep een akkoord gesloten over de brexit. De ECB hield in december rekening met een no-dealbrexit. En de goedgekeurde en verwachte extra stimulus in de VS is een opsteker voor de Europese economie.

ECB-voorzitster Christine Lagarde zei vorige week dat de economische vooruitzichten van december nog altijd realistisch zijn. De ECB voorspelde toen een groei van 0,6 procent in het eerste kwartaal en 3,9 procent over heel 2021. Economen zijn somberder voor de nabije toekomst, maar optimistischer voor de wat langere termijn. Ze verwachten 0,4 procent groei in het eerste kwartaal en 4,3 procent over het hele jaar, blijkt uit een peiling van Bloomberg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud