Hoe draait de Europese industrie?

Een Ford Fiesta rolt van de band in de Ford-fabriek in Keulen. ©EPA

Zowel in Europa als in de VS gingen de beurzen gisteren lager door toegenomen handelszorgen. Een cijfer over de industriële productie in de eurozone kan het plaatje nog somberder maken.

Economen verwachten dat de Europese maakindustrie in april 0,5 procent minder heeft geproduceerd dan in maart. Toen was er reeds een daling van 0,3 procent tegenover de maand voordien. Jaar op jaar zou de industriële productie met 0,6 procent zijn teruggevallen, evenveel als in maart.

De Europese industrie heeft te lijden onder een dalende vraag als gevolg van de handelsspanningen en de vertragende wereldeconomie. Hoe de toestand van de industrie evolueert in China en de Verenigde Staten komen we vrijdag te weten.

Velen zijn van mening dat president Trump de sleutel in handen heeft om zowel de wereldeconomie als de aandelenmarkten wat verse zuurstof te geven. Het ziet er momenteel echter niet naar uit dat hij zal buigen. Zijn houding tegenover China is harder dan ooit.

Gisteren kwam hij zich ook met de Europese energiebevoorrading bemoeien. Hij dreigde met Amerikaanse sancties om de bouw van de gaspijpleiding Nord Steam 2 tussen Rusland en Duitsland stop te zetten. Wie die sancties zouden treffen, zei hij wel niet.

Nog wat nieuws van woensdagavond:

  • Omdat zowel de productie als de prijzen van palmolie tegenvallen, zag François Van Hoydonck, de CEO van Sipef , zich verplicht op de algemene vergadering een winstwaarschuwing uit te sturen. Het netto recurrent resultaat zal dit jaar beduidend lager zijn dan in 2018. 'Met beduidend bedoel ik: meer dan de helft.' In zijn kwartaalupdate van midden april had Sipef  nog geen winstprognose naar voor geschoven.
  • Vranken-Pommery Monopole heeft met zijnobligatie-uitgifte in drie tranches uiteindelijk netto 144,17 miljoen euro opgehaald.
  • Bij de kwartaalherziening van de Belgische beursindexen zijn er geen veranderingen in de Bel20 Euronext laat wel weten dat Atenor verhuist van de Bel Small naar de Bel Mid en dat Sequana Medical voortaan deel uitmaakt van de Bel Small. Uit die index verdwijnt ook FNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud